Регіональний форум «Розвиток садівництва та ягідництва на Вінниччині»

2067

Прес-реліз

Спільного заходу Асоціації «Укрсадпром» та Вінницької обласної державної адміністрації

Регіонального форуму «Розвиток садівництва та ягідництва на Вінниччині»

17 травня 2016 року в Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН, (м. Вінниця) пройшов регіональний форум «Розвиток садівництва та ягідництва на Вінниччині». Організатори форуму Асоціація «Укрсадпром» та Вінницька обласна державна адміністрація. В форумі взяли участь підприємства з усієї області, серед яких найбільші виробники та переробники галузі.

Форум відкрив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. Він зазначив, що метою даного заходу є побудова дієвого діалогу між представниками галузі та владою. Модератор форуму – Голова Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

Про  стан та перспективи розвитку садівництва на Вінниччині розповів генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк. За даними наданими головою корпорації Семенюком, станом на 2015р. у Вінницькій обл. зосереджено практично 20% від загальної площі закладки нових насаджень в Україні. Свою діяльність в галузі садівництва та ягідництва здійснює близько 100 підприємств та фермерських господарств, що виробили в 2015р. – 292,3 тис. т. продукції і, на яких, задіяно більше 10 тис. чол. Пан Семенюк доповів про працюючі переробні  підприємства області серед яких ТОВ «Аграна Фрут Україна»,ТОВ «Пфанер Бар», ТОВ «Яблуневий дар», ТОВ Консервний завод «Поповецький», ПАТ «Вінні Фрут», Консервний завод в с. Рахни Лісові (Вітмарк Україна) тощо. Наявність потужних переробних підприємств в області дає можливість виробникам фруктів та ягід зменшити витрати на транспортування, зберігання продукції тощо. Результат обговорення питання – звернення до Вінницької ОДА щодо необхідності прийняття програми розвитку садівництва та залучення державних і приватних інвестицій у галузь області.

Одним із найгостріших питань обговорених на форумі – «законодавче забезпечення використання земель під багаторічними насадженнями». Доповідав начальник юридичного відділу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій обл. Сергій Рябцун. В обговоренні взяли участь Голова наглядової Ради  ПАТ «Сад Поділля» Віталій Хмельовський та директор ТОВ «Комарівці» Віталій Брова. Підприємцями були озвучені певні незадоволення діяльністю Держгеокадастру. Під час обговорення виступив Президент Асоціації «Земельна Спілка України» Андрій Кошіль, який розказав про можливі альтернативи у вирішенні «питання землі» на сьогоднішній день. Результатом обговорення стало доручення керівництву галузевої Асоціації «Укрсадпром» ініціювати, на вищому рівні держави, перегляду строку користування земельною ділянкою, витрат на користування до початку плодоношення саду та необхідність рекультивації.

Наступним і, не менш гострим етапом форуму, було обговорення ситуації з сертифікацією та підтвердженням якості плодово – ягідної продукції. Виступили представники фітосанітарної інспекції у Вінницькій обл. та ДП «Вінницястандартметрологія. За словами чиновників вже створено спрощену систему внутрішньої сертифікації, а виробники області можуть отримати відповідну документацію на вироблену продукцію значно швидше ніж це було раніше. За їх словами постійно відбуваються зміни в законодавстві, що дало змогу спростити процедуру отримання сертифікату якості для виробників, а термін видачі документів відповідності скоротити до однієї доби. В обговоренні взяли участь директор ТОВ «Обрій» Андрій Багрій та Голова ФГ «Перлина Поділля» Олена Пастух. Андрій Багрій розповів про власний позитивний досвід отримання міжнародного сертифікату Global G.A.P. для виконання вимог по імпортуванню яблук в Індонезію. Керівник ТОВ «Обрій» пояснив, як підприємство пройшло всі етапи перевірок для отримання сертифікату. Ним також було висловлено подяку представництву України в Індонезії, оскільки, саме за підтримки останнього ТОВ «Обрій» змогло отримати іноземне замовлення.

Питання сертифікації продукції для українського виробника є не менш гострим ніж питання «землі під садами». Адже стандартизація та сертифікація України не відповідає міжнародним нормам. Наявність в країні установ, що надаватимуть сертифікати згідно європейських стандартів дадуть змогу вітчизняному виробнику прискорити розвиток бізнес-стосунків із закордонними партнерами та збільшити експортну частку фруктів і ягід. В умовах неможливості експорту продукції українського садівництва в Росію, виведення стандартизації та сертифікації в Україні на міжнародний рівень є необхідністю, яку диктує ринок.

Перед учасниками форуму виступила в. о. начальника Вінницького регіонального управління водних ресурсів Ірина Войтюк. Вона розповіла про стан водного фонду області і зазначила, що по офіційним даним, для водо забезпечення садів використовується лише 10% від усіє мережі зрошувальної системи Вінниччині. Зазначила про необхідність співпраці між садоводами та управлінням водних ресурсів, розповіла про наслідки несанкціонованого використання водних ресурсів для власних потреб. Ірина Войтюк відповіла на питання стосовно отримання дозволу для спецкористування водою. Продовжуючи тему водозабезпечення садівництва виступив заступник Голови Асоціації «Укрсадпром» Олександр Матвієць і розказав про сучасні інновації в зрошуванні, які забезпечують розвиток галузі та збільшення врожайності до 3-х разів в інтенсивному садівництві.

Форум завершив Голова Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка. Він розповів учасникам форуму про стан та потреби в фінансовому забезпеченні галузі, як запоруки конкурентоспроможності на внутрішньому та світовому ринках. Він зазначив, що річна потреба фінансування галузі в області складає близько 20 млн. грн., а заборгованість держави перед представниками галузі – 27 млн. грн. і цей факт не  може не впливати на розвиток садівництва та ягідництва в області.

«Наявність обласної програми розвитку надасть можливість для прийняття районних та інших місцевих програм, використання додаткових надходжень місцевих бюджетів всіх рівні, а також стане підставою для залучення коштів від Фонду регіонального розвитку для будівництва плодово-ягідної логістичної інфраструктури області. Це надасть потужний поштовх розвитку, в першу чергу, дрібних господарств та індивідуальних фермерів, які зможуть збувати власні невеликі об’єми плодів та ягід, а в результаті накопичення яких, буде створена можливість для формування великих експортних партій та створити конкуренцію на світовому ринку», – прокоментував Голова Асоціації «Укрсадпром».

В рамках Форуму були окреслені питання, вирішення яких можливе лише на рівні області, а також питання, які Асоціація «Укрсадпром» має вирішувати на рівні держави.

Зі його словами Форум в Вінницькій області – це перший крок у стратегії Асоціації щодо розвитку садівництва та ягідництва в регіонах. Аналогічні форуми планується провести в більшості регіонів України. Асоціація вже направила лист про необхідність проведення аналогічного форуму до Тернопільської ОДА. Наразі тривають переговори щодо проведення таких форумів з Рівненською, Хмельницькою, Чернівецькою, Львівською, Херсонською, Черкаською та іншими областями.