Асоціація «Укрсадпром» не погоджувала Мінагро проєкт наказу, який зобов’язує виконувати експертизу нових сортів суниці саме в Україні

913
Асоціація «Укрсадпром» не ознайомлена з обґрунтуванням необхідності включення суниці садової до переліку культур, яким для реєстрації нового сорту необхідно проводити в Україні сортову експертизу на відмінність, однорідність та стабільність, і не погоджувала Мінагро проєкт наказу, який зобов’язує виконувати експертизу нових сортів суниці саме в Україні.
Антон Тітов, заступник голови асоціації «Укрсадпром»

Асоціації «Укрсадпром» нещодавно стало відомо про набуття чинності наказом № 387 від 25.11.2021 р., в якому Міністерство аграрної політики та продовольства України включило суницю садову до переліку культур, яким для реєстрації нового сорту необхідно проводити в Україні сортову експертизу на відмінність, однорідність і стабільність.

З цього приводу заявляємо наступне:

«Асоціація «Укрсадпром» не ознайомлена з обґрунтуванням необхідності включення суниці садової до переліку культур, яким для реєстрації нового сорту необхідно проводити в Україні сортову експертизу на відмінність, однорідність і стабільність і не погоджувала Міністерству аграрної політики та продовольства України проєкт наказу № 387 від 25.11.2021 р., в якому міністерство до переліку культур, що їм для реєстрації нових сортів необхідно проводити сортову експертизу на відмінність, однорідність і стабільність, з 25 листопада 2021 року включило також і суницю садову.

Від вересня 2021 року й понині асоціація «Укрсадпром» — активний учасник робочої групи при Мінагрополітики з питань удосконалення ведення системи насінництва, розсадництва та охорони прав на сорти рослин при Мінагрополітики. Асоціація «Укрсадпром» бере участь в усіх без винятку засіданнях цієї групи, у якій би формі вони не відбувалися — очно чи очно-заочно, за посередництва сервісу відеоконференцій, і на жодній з робочих груп ми не ознайомлювалися  з обґрунтуванням необхідності включення суниці садової до переліку культур, яким для реєстрації нового сорту необхідно проводити в Україні сортову експертизу на відмінність, однорідність і стабільність. Матеріали з техніко-економічним обґрунтуванням внесення таких змін нам не надавалися.

Робочу групу при Мінагрополітики з питань розвитку садівництва створено 03.08.2021 р., й асоціація «Укрсадпром» є її учасником від самого початку та відвідує всі засідання цієї групи. Там також на жодному з засідань проєкт згаданого наказу № 387 не розглядався.

Отже, асоціація «Укрсадпром» є членом і активними учасниками обох робочих груп, і ми можемо з усією відповідальністю заявити, що обговорення питання з необхідністю внесення змін в проєкт наказу № 387 в частині суниці садової на них не розглядалося, і не обговорювалося. Так, готовий проєкт наказу ми бачили, але обговорення цього проєкту не відбувалося, й нам ніхто не надав обґрунтування доцільності та необхідності включення суниці в список культур, яким, у разі реєстрації нового сорту, слід саме в Україні проводити експертизу на відмінність, однорідність і стабільність. Тобто суницю включили у згаданий перелік культур за спиною асоціації «Укрсадпром».

Підсумовуючи. Асоціація «Укрсадпром» стало схвалює механізм, за яким у Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні нові сорти багаторічних плодових культур вводяться за даними заявника.

Оскільки до переліку культур, яким у разі реєстрації нового сорту відтепер потрібно буде саме в Україні проводити експертизу на відмінність, однорідність і стабільність, суницю включено за спиною асоціації «Укрсадпром», ми би хотіли, щоби Мінагрополітики висвітлило причини запровадження такої новації.

Також асоціацію «Укрсадпром» цікавить, що думають з цього приводу в асоціації «Ягідництво України», господарства-члени якої спеціалізуються на вирощуванні і переробці ягід.».

Пропонуємо увазі читача попередні публікації порталу Ukrsadprom.org на цю тему:

Так, профільні науковці, які здійснюють науковий супровід сучасного ягідництва і ягідного розсадництва в Україні, занепокоєні зміною умов державної реєстрації нових сортів суниці, що їх нещодавно запровадило Мінагрополітики своїм наказом №387 від 25.11.2021 р., та не підтримують рішення про включення суниці до переліку родів і видів, сорти яких мають проходити кваліфікаційну експертизу в установах мережі Українського інституту експертизи сортів рослин, підпорядкованих Мінагрополітики. Профільні науковці садівничої галузі вважають, що такий підхід в рази уповільнюватиме державну реєстрацію нового сорту, та сумніваються, що в сортодослідних установах мережі Українського інституту експертизи сортів рослин буде все необхідне для такої роботи матеріально-технічне й, особливо, висококваліфіковане кадрове забезпечення.

Заявляють про свою незгоду зі змінами в механізмі реєстрації нових сортів суниці в Україні й фахові розсадницькі господарства ягідної галузі. На думку цих фахівців внесення суниці до переліку культур, яким для реєстрації нових сортів потрібно буде протягом 2–3-х сезонів проводити в Україні перевірку на відмінність, однорідність і стабільність, — незалежно від того, чи таку перевірку вже виконано на профільних дослідних станціях країн-членів міждержавного об’єднання UPOV, до якого Україна належить від 1995 року, — перетворює нові сорти суниці в недоступну для вітчизняних виробників ягід категорію. Адже за оновленими правилами реєстрація нових сортів суниці замість нинішніх 1–2-х триватиме в Україні 4–6 років, а після цього сортам доведеться ще пройти ланцюжком розмноження, і в український обіг вони потраплять аж через 6–8 років від початку процедури реєстрації, коли застаріють, й великі гравці ринку свіжих ягід утратять до них інтерес.

Довідка. UPOV, або Union internationale pour la Protection des Obtentions Vegetales — Міжнародний союз з охорони нових сортів рослин. Членство України у цьому міждержавному об’єднанні розпочалося 1995 року й триває понині.