Cтан зрошення садів та ягідників в Україні

3788

Асоціація Укрсадпром дослідила стан зрошення у садівництві в Україні, оскільки саме від зрошення залежить урожайність в галузі.

Згідно з даними Держгеокадастру, в Україні станом на 01.01.2016 загальна площа зрошувальних земель під багаторічними насадженнями становить 48,7 тис. га, з них на сади та ягідники припадає 35,5 тис. га, виноградники – 12,2 тис. га, інші насадження – 1,0 тис. га. При цьому  найбільше, а саме 11,9 тис. га зрошуваних садів знаходяться на території анексованого Криму. В той же час у зоні проведення АТО (Донецька і Луганська області) площі під зрошуваними садами значно менші і можуть бути враховані. До того ж, офіційна статистика вказує на такий важливий показник, як политі зрошувані землі, який без врахування  Криму та зони проведення АТО в Україні становить  лише 6,2 тис. га.

Зрошування садів та ягідників в Україні*

 

2014

2015

Площа садів та ягідників у плодоносному віці,  тис. га

209,9

206,0

Сади та ягідники зі зрошенням, всього, тис. га

35,4

35,5

% зрошуваних садів і ягідників від їх загальної площі у плодоносному віці

16,9

17,2

Сади та ягідники зі зрошенням (без АР Крим), тис. га

23,5

23,6

% зрошуваних садів і ягідників(без АР Крим) від їх загальної площі у плодоносному віці

11,2

11,4

Политі зрошувані землі під плодоягідними насадженнями у плодоносному віці, тис. га

6,2

6,2

% политих зрошуваних садів і ягідників від їх загальної площі у плодоносному віці

3,0

3,0

* Узагальні Асоціацією Укрсадпром дані Державної служби статистики та Держгеокадастру

 Потенційний ефект від впровадження зрошування

Розвиток плодівництва в ринкових умовах вимагає впровадження енерго- та ресурсозберігаючих технологій вирощування, які, насамперед,  передбачають використання мікрозрошення, що забезпечує суттєве підвищення урожайності. Краплинне зрошення забезпечує збільшення урожайності в 4-5 і більше разів. Його використання при закладанні багаторічних насаджень дає можливість створювати суперінтенсивні сади зерняткових з врожайністю 50 і більше тон з гектара, кісточкових – на рівні 15-20 тон/га, 10-20 і більше тон з гектара ягідних культур при високій споживчій якості продукції.

Відповідно до світових тенденцій розвитку садівництва відбувається перехід на новітні технології, які базуються на формуванні насаджень переважно на карликових підщепах із значною кількістю рослин на одному гектарі (від 2,5 до 10 тис. шт), що вимагає обов’язкового зрошення з одночасним внесенням елементів живлення. Тобто, садівництво і ягідництво згідно з наявними тенденціями має трансформуватися у переважно зрошуване.

На жаль, Асоціація Укрсадпром вимушена констатувати переважну відсутність систем зрошення у садівництві, в результаті чого Україна недовиробляє більше 4 млн.т. фруктів та ягід, а отже втрачає у грошовому виразі не менше 23 млрд. грн. щорічно, за цінами 2015 року.