Від 1 лютого 2022 року в Польщі діятиме нульовий ПДВ на харчі й сировину для їх виробництва

629
Найсвіжіші зміни в законі про податки на товари й послуги в Польщі передбачають тимчасове зниження ставок ПДВ на період з 1 лютого 2022 року до 31 липня 2022 року. Новела набуває сили з 1 лютого 2022 року.

Мова про один із планомірних заходів польської національної Програми захисту від інфляції.

У четвер 27 січня 2022 року Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про оподаткування товарів і послуг. Новела тимчасово знижує ставку ПДВ на зокрема й харчі (з 5 на 0%), пальне (з 23 на 8%), добрива, засоби захисту рослин (з 8 на 0%), а також на природний газ (на 0%) і енергію, електричну та теплову — до ставки 5%. Аграрії, що продають аграрну продукцію та сплачують ПДВ на загальних засадах у період з 1 лютого по 31 липня 2022 року сплачуватимуть 0% ПДВ з таких видів проданої продукції: овочів і плодів, їстівних горіхів; зерна й насіннєвого матеріалу, продукції олійних культур; рослинної продукції для переробки та лікарських рослин; молочних продуктів; пташиних яєць; натурального меду; харчових продуктів тваринного походження.

Нульовий ПДВ має знизити ціни продуктів для споживачів, адже він діятиме у всьому ланцюгу постачання харчів — для аграріїв, які здають вирощене на переробку, для торгівців харчами та для кінцевих споживачів, який ці харчі купують.

Продавці продуктів повинні будуть з 1 лютого 2022 року змінити у своїх магазинах налаштування фіскальних касових апаратів — так, щоб нараховувати 0% ПДВ на молоко, яйця, фрукти й овочі, а також будуть зобов’язані поінформувати клієнта про те, що ПДВ було знижене на підставі внесених у законодавство змін.

Нагадуємо, що нульовий ПДВ для усіх продуктів харчування, також і фруктів та овочів, на території усього ЄС планують запровадити до середини 2022 року. Метою новели є запобігання світовій інфляції, що стала одним із  економічних наслідків пандемії COVID-19.

Перед цим у грудні 2021 року, після чотирирічних переговорів між міністрами фінансів усіх країн-членів ЄС було досягнуто згоди щодо тексту Директиви ЄС про ПДВ. Погоджений текст Директиви дав змогу окремим країнам-членам запроваджувати у себе нульовий ПДВ на харчі терміново, не чекаючи, доки зміни автоматично стануть чинними на території усього ЄС. Найпершою зміни в свою систему нарахування ПДВ почала вносити Польща, яка є одним із найактивніших ініціаторів запровадженням новели з нульовим ПДВ на харчі в ЄС.