Керівництво МінАПП ігнорує невдоволення садівників роботою профільного відділу міністерства

1418

Майже рік керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства України ігнорує звернення Асоціації «УКРСАДПРОМ» з проханням реформувати відділ розвитку садівництва, виноградарства та виноробства МінАПП у зв’язку з його фактичною бездіяльністю в провадженні реформ та реалізації державної політики розвитку галузі.

Нагадаємо, 29 листопада 2016 року Загальними зборами Асоціації «УКРСАДПРОМ» було означено основні проблеми садівництва та визначено небажання профільного відділу міністерства вживати своєчасні та ефективні заходи по їх вирішенню, що свідчить про байдужість керівництва зазначеного структурного підрозділу до галузі, яким воно опікується, а також небажання формувати системну державну політику та проводити ефективну роботу з розвитку садівництва України.

Зволікання з реформуванням відділу призвело, зокрема, до повного ігнорування негативного впливу несприятливих погодних умов цього року (весняні заморозки, гради та буревії) на обсяг та якість врожаю фруктів та ягід в Україні. Зокрема, Асоціацією «УКРСАДПРОМ» неодноразово повідомлялося про значні втрати врожаю 2017 року, які за нашими оцінками, становлять 50-60% від минулорічного обсягу. За наявною інформацією, в деяких господарствах втрати сягнули 90-100%. У свою чергу, міністерство, за результатами проведеного наприкінці травня опитування садівників, озвучило прогноз втрати врожаю на рівні 30%. Варто зазначити, що Асоціація через численні повідомлення з регіонів про досить формальне телефонне опитування місцевих агропромислових департаментів скептично поставилася до озвученого прогнозу. Крім того, садівники неодноразово наголошували на тому, що наприкінці травня неможливо було реально оцінити втрати врожаю.

В результаті небажання керівництва відділом реально оцінювати ситуацію в галузі замість державної підтримки садівники стикаються або ж з відвертим ігноруванням та нехтуванням їх проблем (як у випадку з оцінкою впливу несприятливих погодних умов на врожай-2017 та відсутністю програм відшкодування збитків), або ж прямою протидією учасникам ринку (як у випадку з влаштуванням судових тяганин щодо повернення садівникам коштів, що мали бути перераховані ще у 2013 році за бюджетною програмою держпідтримки розвитку молодих садів та ягідників і нагляду за ними).