Замість держпідтримки фермерів судова тяганина від міністерства

1575

На підтримку садівництва у держбюджеті на 2017 рік передбачено 75 млн грн. Якщо порівнювати з минулим роком, це значне зростання – аж у 75 млн разів, бо ще з 2014 року галузь була позбавлена державної підтримки, чому передувало щорічне збільшення заборгованості держави перед садівниками.

Проте в порівнянні з тими обсягами державної підтримки, які отримувала галузь від 1,5% збору від продажу алкоголю, цьогорічні видатки стають більш ніж скромними. На фоні ж девальвації національної валюти вони перетворюються взагалі на копійки.

Чому так мало? Бо у держави немає грошей. Безперечно, економіка України переживає не найкращі часи, та й конфлікт на Сході країни зумовив бюджетні перетрубації. Та не виключено, що обсяги держпідтримки галузі могли б бути дещо іншими, якби Міністерство аграрної політики та продовольства України більш раціонально витрачало державні кошти. Так, міністерство замість захищати інтереси вітчизняних сільгосптоваровиробників, зокрема садівників, витрачає бюджетні кошти на боротьбу з ними.

Нещодавно низка підприємств садівничої галузі, що входять до Асоціації «УКРСАДПРОМ» мали в судовому порядку відстоювати свої права на отримання державної дотації за бюджетною програмою держпідтримки розвитку молодих садів та ягідників і нагляду за ними. За програмою ще у 2013 році підприємства мали отримати десятки мільйонів гривень підтримки. Проте до господарств кошти так і не надійшли, бо не було отримано відповідного розпорядження. З грудня 2016 р. по лютий 2017 р. підприємства вигравали суди, які захистили права садівників та постановили стягнути з Держбюджету зазначені суми заборгованості.

У свою чергу, міністерство замість виконання рішень судів та захисту прав дрібних і середніх сільгоспвиробників, масово почало подавати апеляційні скарги. Втім, й апеляційні суди винесли рішення на користь підприємств. Крім того, за рішенням апеляційних судів з МінАПП додатково стягнуто сотні тисяч гривень судового збору за подання завідомо програшних апеляційних скарг на законні рішення судів, щоб максимально затягнути виплату садівникам законних коштів державної підтримки.

Таким чином, МінАПП не тільки ухиляється від виплати коштів державної підтримки садівникам, а ще й витрачає додаткові кошти платників податків, щоб максимально відстрочити свої зобов’язання, встановлені Законом.

На жаль, це не поодинокий випадок, коли бюджетні кошти, які могли б бути направлені на підтримку розвитку галузі, тринькаються на боротьбу з сільгосптоваровиробниками.

Така діяльність МінАПП жодним чином не відповідає задекларованим зусиллям міністра Тараса Кутового щодо підтримки малого та середнього фермера, а отже маємо чергові пусті обіцянки керівництва профільного міністерства.

Взагалі ж виникає питання, міністерство захищає інтереси сільгосптоваровиробників чи вийшло на стежину війни з ними?