Асоціація “Укрсадпром” підвела підсумки третього року своєї діяльності

1836

Три роки тому, 23 березня, в Києві відбулися Установчі збори Асоціації «УКРСАДПРОМ», рішенням яких стало створення галузевого об’єднання професійних виробників. Засновниками Асоціації стали 10 господарств, а сьогодні кількість членів Асоціації перевищує 100 підприємств з 22 областей України.

Впродовж року, Асоціація вела активну діяльність. Круглі столи, B2B заходи, галузеві форуми, професійні тури, семінари, тренінги та участь у міжнародних виставках.

Галузеві заходи та події B2B

Так, вже навесні 2018 року Асоціація стала співорганізатором Бізнес-форуму «Ягоди 2018UA» у Києві. Організатором Форуму виступило ООО «Брусвяна». Подія відбулась з основною метою – налагодження В2В комунікацій в сфері продаж ягідної продукції.

У липні у Києві Асоціація, разом з партнерами, організувала та провела Інноваційну конференцію B2B-формату «Плодівництво: фрукти, плоди, ягоди. Сучасні тренди» на території оптового ринку сільськогосподарської продукції «Столичний». Також у липні – організація події: VII Міжнародний форум «Лохина високоросла та ягідні культури в Україні 2018. Ягідні кооперативи».

Влітку 2018 представники Асоціації взяли участь у АГРОПОРТі. Це, як ми знаємо,  один з найбільших заходів аграрної галузі в Східній Європі. З 2018 року Міжнародний форум з розвитку фермерства AGROPORT проходить в трьох містах та охоплює інтереси індивідуально західних, південних та східних агровиробників. Місцем його проведення вже традиційно є термінали, виставкові площі і аеродромні перони аеропортів Львова, Херсона та Харкова. А у Херсоні, в рамках цієї події, відбувся VIII Міжнародний агропромисловий форум з розвитку фермерства. Форум проводиться за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Херсонської обласної державної адміністрації. Організаторами виступають Департамент агропромислового розвитку  Херсонської облдержадміністрації, бізнес-асоціація «Ми-Херсонці» та Aviabrand LLC.

5-6 вересня 2018 року за підтримки Асоціації «Укрсадпром», Науково-дослідного інституту зрошувального землеробства, Таврійського державного агротехнологічного університету відбудеться бізнес-тренінг «Сад на експорт. Покрокова інструкція».

3 серпня 2018 року – організація семінару «Післяурожайна доробка фруктів і ягід. Досвід Ізраїлю» в Умані.

 

Професійні тури

У червні 2018 року Асоціація виступила співорганізатором Малинового туру до Сербії: технології та заморозка. Програма цього професійного туру до Сербії передбачала візити у ягідні господарства, які спеціалізуються на вирощуванні малини. Учасники туру мали змогу ознайомитися з різними технологіями вирощування малини, особливостями формування насаджень для механізованого збирання та побачити, як відбувається комбайновий та ручний збір ягід.

Восени 2018, разом з ТОВ «Фруктовий проект», ще два міжнародних професійних тури: до Великобританії та до Нідерландів для розсадників, виробників та експортерів ягід.

Соціальні проекти

24 серпня 2018 Асоціація виступила партнером яскравого патріотичного та родинного свята – Забіг у вишиванках, що відбувся в Києві. Всі учасники та гості Забігу мали можливість поласувати смачними та корисними яблуками, вирощеними в садах вінницького господарства «Перлина Поділля».

Немало зусиль було направлено у 2018 і на Програму “Шкільне яблуко”, яка б забезпечила необхідними вітамінами українських школярів.

Юридичний супровід

За 2018 рік Асоціацією було направлено понад 300 звернень до органів державної влади та місцевого самоврядування, спрямованих на вдосконалення законодавства в галузі садівництва та вирішення проблемних питань, які виникали у членів Асоціації.

25 липня 2018 року Асоціація направила Міністру закордонних справ України лист, у якому закликає захистити права українських садівників і звернулася з проханням вжити відповідні заходи щодо недопущення приниження українських садівників та запобігти зловживанню та упередженому ставленню до плодово-ягідної продукції, яку експортують з території України.

Як результат, профільне Міністерство Республіки Польща з розумінням поставилося до сигналів Посольства України та запевнило, що заклики польських фермерів не впливають на діяльність Міністерства, зокрема, в питанні здійснення перевірок української сільгосппродукції, а також повідомило про намір й надалі розвивати партнерську взаємовигідну співпрацю з Україною у галузі сільського господарства. Також МЗС України було порушено вищезазначене питання під час V засідання українсько-польської Робочої групи з питань співробітництва у галузі сільського господарства восени 2018 року.

Асоціацією було вжито ряд заходів, спрямованих на вирішення питання щодо узгодження санітарних заходів з основними країнами-імпортерами. Зокрема, Асоціація звернулась до Держпродспоживслужби з проханнями активізувати діяльність щодо першочергового узгодження фітосанітарних заходів на українські яблука та лохину з такими країнами як Індія, В’єтнам, Малайзія, Канада та Єгипет.

Міжнародна діяльність

9 жовтня відбулась зустріч членів Ради директорів Western NIS Enterprise Fund (США), USAID (США) із керівництвом та членами Асоціації «УКРСАДПРОМ», що пройшла на території Кластеру Агровесна у Макарівському районі Київської області. Під час зустрічі, було обговорено результати участі членів Асоціації у міжнародних виставкових заходах, які підтримувались WNISEF та USAID, а також особливої уваги було приділено стану галузі садівництва в Україні.

Вдруге поспіль Україна з власним стендом бере участь у найбільшій міжнародній виставці Азіатсько-Тихоокеанського регіону Asia Fruit Logistica. Та представники Асоціації – звичайно ж, представлені на стенді. Асоціація систематично запрошувала своїх членів брати участь в міжнародних заходах, зокрема – у виставках такого масштабу.

Не виключенням стала і «Fruit Logistica» в Берліні. Від Асоціації поїхало туди три українських компанії-учасника. Fruit Logistica 2019 ─ найбільша міжнародна виставка та провідний захід для представників плодоовочевого бізнесу. У виставці у 2018 році на площі 124820 кв. м взяло участь 3077 экспонентів та 77000 відвідувачів з 130 країн світу.

Та одним з основних досягнень 2018 року, вважаємо те, що обсяг державної підтримки садівництва у 2018 році став найбільшим з 2012 року. А обсяги зберігання фруктів збільшились на 6% тільки за 2018 рік. І це близько 300 тис тонн одночасного зберігання.