Уряд повністю профінансував розвиток садівництва у 2018 році

1767

Асоціація «Укрсадпром» неодноразово зверталась до Уряду з проханням запровадження ефективної державної підтримки садівництва в Україні, враховуючи необхідність термінового забезпечення диверсифікації ринку збуту для української плодово-ягідної продукції, а також впровадження сучасних технологій, зокрема, необхідності розбудови фруктосховищ.

У 2018 році Урядом було суттєво збільшено державну підтримку садівництва та передбачено 300 млн грн у Державному бюджеті – 2018 за програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними», а також оновлено процедуру розподілу коштів держпідтримки між професійними виробниками та передбачене фінансування галузі за напрямами відшкодування вартості садивного матеріалу та будівництва нових фруктосховищ.

Оприлюднені плани Уряду щодо обсягів та умов державної підтримки галузі на початку поточного року, суттєві обсяги експорту та попиту на українські фрукти і ягоди, мотивували садівників до створення нових, а також на оновлення породно-сортового складу існуючих промислових насаджень.

В результаті, протягом поточного року, в Україні було закладено майже 4 тис га нових насаджень, з яких:

фундук – 1039 га,

волоський горіх – 861 га,

яблуня – 608 га,

лохина – 518 га.

Всі нові промислові насадження плодово-ягідних культур, закладені у 2018 році, були профінансовані Урядом шляхом компенсації 80% вартості садивного матеріалу, що в цілому склало 261 млн грн., що були виплачені фермерам з 22 областей України.

Крім того, за напрямом відшкодування вартості будівництва фруктосховищ, для отримання компенсації було подано заявок від виробників на загальну суму 177 млн грн. На жаль, в межах передбаченого фінансування програми підтримки галузі, задоволення всіх заявок виробників було неможливим.

Враховуючи великий попит з боку садівників на участь у програмі державної підтримки, Асоціація в поточному режимі інформувала Уряд щодо особливостей технологічного процесу створення промислових плодово-ягідних насаджень та виробничих планів садівників у поточному році, а також попереджала про необхідність збільшення фінансування за програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними».

За таких обставин, після отримання всіх заявок від виробників, Урядом було прийнято рішення про дофінансування програми «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними», що збільшило загальний обсяг державної підтримки садівництва у 2018 році до 391 млн грн.

Загалом, обсяг державної підтримки садівництва у 2018 році став найбільшим з 2012 року, а обсяги зберігання фруктів збільшились на 6 % тільки за 2018 рік, та наразі складають близько 300 тис тонн одночасного зберігання.

Асоціація висловлює вдячність Уряду та Міністерству аграрної політики та продовольства України за забезпечення ефективного розвитку галузі садівництва у поточному році та висловлює сподівання, що розпочатий процес оновлення українського садівництва буде продовжений Урядом у наступні роки, що зробить Україну справжнім потужним та самостійним гравцем на світовому ринку фруктів, ягід та горіхів.