ВИЙШОВ ДРУКОМ ПЕРШИЙ НОМЕР ЖУРНАЛУ «УКРАЇНСЬКІ САДИ»

758

Паперова версія першого номеру журналу «Українські сади» була підписана до друку 1 липня 2021 року.

Видання є офіційним вісником Асоціації «Укрсадпром» — фахового громадського об’єднання, яке гуртує навколо себе садоводів, переробників плодоовочевої продукції, виробників садивного матеріалу а також — постачальників техніки та матеріалів, потрібних для сучасного товарного садівництва.

Перший друкований номер журналу «Українські сади» було презентовано у Бучачі на Тернопільщині, у рамках навчального семінару «Школа Адама Фури», що його протягом 13–16 липня 2021 року на базі фермерського господарства «Гадз» для садоводів провів відомий польський консультант Адам Фура. Польський фахівець ділився зі своїми українськими колегами знаннями і досвідом щодо успішного ведення товарних плодових садів у Польщі, яка є найбільшим виробником яблук у ЄС.

Після презентації на семінарі паперовий примірник журналу було надіслано в садівничі господарства та усій решті учасників Асоціації «Укрсадпром».

До першого номеру журналу «Українські сади» увійшли не лише важливі галузеві новини та програмні документи Асоціації, що раніше вже оприлюднювалися на сайті ukrsadprom.org , а й доступні лише в друкованій версії ексклюзивні матеріали авторства провідних фахівців галузі. Так, на початку номеру опубліковано вступне слово фундатора та голови Наглядової ради Асоціації «Укрсадпром» Петра Гадза.

Вітаючи садівничу спільноту з виходом першого номеру журналу, заснованого Асоціацією, Петро Гадз, наголосив на важливості об’єднання садівників між собою, адже це дає змогу дієво вирішувати виробничі питання та ефективно відстоювати інтереси садівничої галузі загалом. Пояснюючи необхідність такої стратегії, фундатор Асоціації зазначив: «Так ми зможемо підтримати трудові колективи, забезпечити споживачів нашою продукцією, сприяти сталому розвитку територій, долучитися до правового регулювання садівництва і завдяки цьому діяти на благо і задля розквіту України!»

Надруковано на сторінках номеру й вітальне слово Сокирянського міського голови Василя Козака (Чернівецька обл.), фахового садовода (ПП «Буковина Агросвіт») та фундатора Асоціації, який очолював Наглядову раду Асоціації «Укрсадпром» протягом 2019–2021 рр., а нині є одним із представників Наглядової Ради. Вітаючи садівників із першим п’ятиріччям Асоціації, Василь Козак наголосив також і на важливості для Асоціації власного інформаційного органу — журналу  «Українські сади», побажавши йому швидкого розвитку та вдосконалення.

Об’єднання зусиль задля блага суспільства стало лейтмотивом номера — про цю виграшну для галузі стратегію йдеться й у статті голови Асоціації «Укрсадпром» Олександра Матвійця. Присвячений п’ятиріччю Асоціації матеріал розповідає про початки її створення, про спільно подолані труднощі, та про успіхи, яких за цей час змогло досягти об’єднання.

Так, одним із успішних звершень Асоціації на думку її очільника є й розроблена та погоджена спільнотою «Концепція розвитку розсадництва в Україні на період до 2025 року».

Оскільки донині плодове розсадництво в Україні перебувало на периферії державного піклування, створенню цього програмного для галузі документа передувала низка плідних дискусій як усередині самої Асоціації, так і з українськими та міжнародними фахівцями.

З текстом згаданої Концепції читач зможе ознайомитись на сторінках першого номеру журналу «Українські сади». Окрім іншого, там наведено й фахові та обґрунтовані, проте часом протилежні міркування учасників дискусії щодо розвитку розсадництва в Україні.

Щодо дискусійних матеріалів як таких, то редакція журналу «Українські сади» планує їх публікувати й надалі, темами для обговорення будуть нагальні й болючі для української садівничої галузі питання.

Справжньою прикрасою першого номера є репортажі про господарства, які були серед перших засновників Асоціації «Укрсадпром» у 2016 році. Так, читач зможе познайомитися з роботою фермерських господарств «Гадз», «Надія сад» та «Перлина Поділля». Щоб підготувати ці матеріали, редакційні журналісти і фотографи виїздили у сади і на виробництва до цих господарств та спілкувалися не лише з їхніми очільниками, а й зі спеціалістами та простими робітниками. Публікації будуть цікаві не лише фахівцям, а й широкому загалу читачів, що небайдужі темі вирощування плодової продукції, адже у репортажах розповідається і про технологічні винаходи садівничих агрономів, і про історії успіху та зростання в садівничій професії.

Цікавим та корисним, і то не лише для товарних виробників плодів, а й для тих, хто має сад на обійсті, стане стаття професора НУБіП Володимира Меженського про новий сорт обліпихи. Опис сорту та особливостей самої культури обліпихи у журналі є максимально повними, адже автор тесту одночасно є й автором сорту.

Стануть в нагоді садівникам й опубліковані журналом рекламні матеріали. Ідеться як про рекламу послуг та продукції, яку пропонують загалу самі члени Асоціації, так і про засоби захисту саду, пропоновані професійному садівництву міжнародною компанією BASF, спеціалізовану техніку для догляду за ґрунтом і дерновим покриттям у саду від чеської фірми Ostraticky, холодильне обладнання від компаній Kelte і Ralco, інформацію про Уманський національний університет садівництва та анонс Міжнародної виставки Fresh Business Expo — 2021, що проходитиме в Києві з 30 листопада по 2 грудня 2021 року.

Завершується номер матеріалом про садівництво у житті видатної потеси й громадської діячки Лесі Українки — вибір цієї персоналії не випадковий, адже 2021 року світ відзначає 150 років з дня народження мисткині. Автор публікації, Наталія Бельченко, виконала цікаве дослідження теми садів і садівництва в житті і творчості Лесі Українки та членів її родини. Виявилося, що у родині Косачів сади любили й активно висаджували плодові дерева, а сестра Лесі Українки була однією з перших жінок-агрономів, а сама поетеса привезла в Україну… Утім, статтю переказувати не будемо, бо її можна прочитати в першому номері «Українських садів».

У розпорядженні редакції вже є й перші відгуки читачів про стартовий номер «Українських садів». Наприклад, поет-пісняр Олександр Бурміцький про наше видання відгукнувся так: «Журнал виглядає дуже сучасно, його барви свіжі і яскраві, а тексти змістовні. Вітаю Асоціацію «Укрсадпром» з початком видання чудового журналу».

А Людмила Паращенко, доктор наук з державного управління, професор, голова ГО «Агенція розвитку освітньої політики», професор кафедри управлінських технологій Університету «КРОК» ось так відгукнулась про перший номер журналу:

«Із задоволенням перечитала перший номер журналу «Українські сади». Безпосередньо  я не дотична до промислового садівництва, однак доглядаю кілька фруктових дерев і кущів на дачі. І от що цікаво – матеріали журнали змістовні й корисні й для пересічних читачів, як я. А як громадська активістка впевнена, що наявність такого потужного інструменту як власний журнал суттєво зміцнить вплив Асоціації «Укрсадпром» на формування суспільної думки та прийняття політичних рішень в аграрній галузі». Чекаю наступних випусків!»

 

Проте перший номер — це лише початок роботи над періодичним виданням, й Редакція хоче почути від читачів, насамперед від членів Асоціації, критичні зауваження, пропозиції та побажання щодо актуальних тем та способів їх висвітлення на сторінках часопису. Від щирості і конструктивності таких відгуків, хай і критичних, залежить не лише вибір шляхів розвитку журналу, але й майбутні долі учасників самої «Асоціації» — адже журнал прагне стати для галузі справжнім дороговказом.

Ознайомитися із повною версією першого номера журналу можна тут.