Сучасні технології та кооперація – шлях для розвитку галузі садівництва та ягідництва України

1675

21 лютого 2017 року в рамках міжнародної виставки «Форум Фермерських Технологій» відбулася конференція «Технологічний розвиток галузі садівництва та ягідництва в Україні».
Відкриваючи роботу Конференції, голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка зазначив, що впровадження сучасних технологій стане запорукою розвитку садівництва та ягідництва в Україні. Однак сучасне технологічне обладнання коштує дорого, а в галузі здебільшого працюють малі та середні товаровиробники, більшість з яких не в змозі придбати його. Окрім того, у більшості виробників, які придбали таке обладнання, воно більшу частину року простоює через брак сировини.
«Рішенням проблеми може стати кооперація. За рахунок обсягів продукції кількох виробників, технологічне обладнання буде використовуватися постійно. Окрім того, постхарвест технології підвищують ефективність збуту продукції. На прикладі ягід ми бачимо, що свіжа продукція з України експортується здебільшого в Голландію та Польщу. У свою чергу, торговельні мережі, закуповують в цих же країнах вже оброблену продукцію, хоча вона може коштувати в два-три рази дорожче. Це зумовлено тим, що у такий спосіб торговельні мережі уникають ризиків, пов’язаних з якістю та безпекою цієї продукції. Якщо українські товаровиробники шляхом об’єднання будуть впроваджувати сучасні технології, це, в першу чергу, сприятиме підвищенню якості та безпеки національного продукту. Як наслідок, зробить його конкурентоспроможним і на світовому ринку», – зауважив Дмитро Крошка.
Виступаючи з привітальним словом, заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева зазначила, що виробники плодово-ягідної продукції мають у повній мірі використовувати можливості, які їм надає держава. Зокрема, вона наголосила на тому, що за минулий рік у деяких областях склалася ситуація, коли з фондів не були вибрані гроші, виділені на фінансування державних програм, наприклад, відшкодування ставок для банківських кредитів.
«По-друге, зацікавленість в інвестуванні в український АПК сьогодні дуже висока. Дуже багато іноземних компаній, державних інвестиційних фондів готові інвестувати у розвиток виробництва та переробку агропродукції, особливо плодово-ягідного сектора. Але вони часто говорять про проблему знайти надійного партнера на місці, який може надати повний інвестиційний проект», – відзначила Ольга Трофімцева.
В огляді технологічного стану галузі садівництва та ягідництва к.е.н., ст.н.сп., ННЦ «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький зазначив, що мінімальна кількість існуючих даних по технічному і технологічному забезпеченню галузі все ж дозволяє зробити висновок про його недостатність.
«На кінець 2015 року офіційна статистика наводить загальну кількість машин для збирання плодів, ягід і винограду в сільськогосподарських підприємствах – 38 одиниць по всій Україні, абсолютна більшість підприємств збирають урожай вручну, здійснюючи при цьому і первинне сортування. Систематизована статистика по зрошувальному, сортувальному і пакувальному обладнанню взагалі відсутня. За даними Асоціації «УКРСАДПРОМ», наявність техніки в галузевих підприємствах залишає бажати кращого – лише кожне третє підприємство забезпечене технікою на 100%, при цьому середній показник становить 80%. Використання у виробничому процесі сортувальних ліній для плодів і ягід здійснюють менше 30% підприємств», – зауважив Богдан Духницький.
Підводячи підсумки роботи конференції, Дмитро Крошка наголосив, що сучасні технології дозволять не лише збільшити обсяги виробництва плодово-ягідної продукції, а й агресивно вийти українським товаровиробникам на світовий ринок.
«Якщо взяти ланцюг «виробництво продукції – реалізація продукції», у нас пропущена найголовніша ланка – передпродажна підготовка. Вона відсутня за тими світовими стандартами, дотримання яких сьогодні вимагають імпортери. І доки ця ланка не з’явиться в Україні, ми не зможемо ефективно виходити на світові ринки», – підсумував Дмитро Крошка.