Садівництво та ягідництво на Вінниччині: поштовх до розвитку

2953

Нещодавно у Вінниці, на базі Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН відбувся Регіональний форум «Розвиток садівництва та ягідництва на Вінниччині», участь у якому взяли представники як найбільш вагомих підприємств – садівничих і переробних, так і невеликих фермерських господарств. Організатори форуму – Асоціація «Укрсадпром» та Вінницька обласна державна адміністрація, йдеться в офіційному прес-релізі Асоціації.

Як наголосив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, метою даного заходу є побудова дієвого діалогу між представниками галузі та владою. За даними Корпорації «Вінницясадвинпром»,  у Вінницькій області сьогодні зосереджено 20% нових насаджень в Україні. Свою діяльність в галузі садівництва та ягідництва здійснює близько 100 підприємств та фермерських господарств, що виробили в 2015році 292,3 тисяч тонн продукції і, на яких працює понад 10 тисяч чоловік. Наявність у регіоні потужних переробних підприємств, – таких, як «Аграна Фрут Україна», «Пфанер Бар», «Яблуневий дар», Консервний завод «Поповецький», «Вінні Фрут», Консервний завод в с. Рахни Лісові («Вітмарк Україна»), – дає можливість виробникам фруктів та ягід зменшити витрати на транспортування, зберігання продукції тощо. Та все ж цих потужностей недостатньо для ефективної роботи галузі. Голова Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка наголосив на необхідності прийняття програми розвитку садівництва в регіонах, що дасть можливість залучати державні і приватні інвестиції для розвитку галузі.

Одним із найгостріших питань, обговорюваних на форумі, було законодавче забезпечення використання земель під багаторічними насадженнями. В обговоренні взяли участь представник обласного Держгеокадастру Сергій Рябцун, Голова наглядової Ради  ПАТ «Сад Поділля» Віталій Хмельовський та директор ТОВ «Комарівці» Віталій Брова. Президент Асоціації «Земельна Спілка України» Андрій Кошіль розповів про те, що існують альтернативи у вирішенні земельних питань, як от договір емфітевзису.

Актуальним для садоводів і переробної галузі є питання сертифікації та підтвердження якості плодово-ягідної продукції. Керівник компанії «Обрій» Андрій Багрій поділився досвідом організації експорту яблук в Індонезію. Своє бачення проблемних питань висловила голова ФГ «Перлина Поділля» Олена Пастух. В умовах неможливості експорту продукції українського садівництва в Росію, яка досі була головним ринком збуту, стандартизація та сертифікація садівничих і переробних підприємств буде тим квитком на міжнародні ринки, якого так гостро потребує галузь.

Учасники також обговорили питання водозабезпечення садівництва і ягідництва в регіоні.

В цілому, на думку експертів, річна потреба фінансування садівничої галузі в області складає близько 20 млн. грн. Як зазначив голова Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка, найбільш гострими проблемами, що нині потребують вирішення, для садівничої і переробної галузей сьогодні є оновлення садів і інфраструктури плодово-ягідного ринку, технічне оснащення садів та ягідників, сертифікація і просування продукції на експорт. Наявність обласної програми розвитку галузі сприятиме прийняттю районних та інших місцевих програм, використанню додаткових надходжень місцевих бюджетів всіх рівнів, а також стане підставою для залучення коштів від Фонду регіонального розвитку для розбудови плодово-ягідної логістичної інфраструктури області. «Україна здатна нагодувати фруктами і ягодами світ, створити в цьому конкуренцію на світовому ринку найкрупнішим гравцям», – прокоментував Голова Асоціації «Укрсадпідкреслив Дмитро Крошка. – Для цього в нас є все необхідне!..»