Розширення можливостей фінансування у садівництві

639

Закладаючи сад, ми інвестуємо у саджанці, шпалеру, систему зрошення тощо і маємо чекати не один рік, перш ніж справа почне приносити бодай якийсь дохід. І хоча фрукти та ягоди завжди будуть на столах людей, ціноутворення та збут на вирощену продукцію садівництва дуже сильно залежить від пропозиції на ринку та поточних трендів. В таких умовах складно забезпечити планування та стратегічний розвиток господарства. А доступ до фінансування та кредитних продуктів значно обмежений, особливо на довгостроковий період, як того вимагають оптимальні інвестиції у виробництво.

Специфіка плодоовочевого сектору відрізняється від інших сегментів рослинництва – зернових та олійних, експортно-орієнтованих культур, ринок яких масштабний. Однак існує інструмент фінансування, котрий однаково добре відповідає вимогам та потребам обох секторів щодо залучення обігових коштів та інших ресурсів. Аграрні розписки, власне, вже набули значного поширення у польовому рослинництві та мають аналогічний потенціал для схожого застосування в садівництві та ягідництві.

З метою реалізувати потенціал інструменту у інших секторах минулого року було запропоновано зміни до законодавства: зареєстрований у Верховній Раді Законопроект №2805-Д диверсифікує сферу роботи аграрних розписок, спрощує та здешевлює операції з інструментом для користувачів. В оновленому законі розширюється визначення застави за аграрними розписками. Пропонується, що агровиробники зможуть передавати майбутню сільськогосподарську продукцію, що є значно ширшим формулюванням  на противагу поточному «майбутній врожай». За оновленим законодавством агровиробники та кредитори змогли б працювати з такою заставою як первинна переробка сільськогосподарської продукції тощо. Це значно розширює заставну базу агровиробничих підприємств, а отже і покращує їхній доступ до фінансування.

Іншим важливим нововведенням є запропонована гнучкість виконання: Законопроект дозволяє виробникам та кредиторам погодити виконання зобов’язань за аграрною розпискою частинами, за графіком. Наразі більшість аграрних розписок видаються на термін одного маркетингового року (9-14 місяців), оскільки це оптимальний період з огляду на чинне законодавство, використані у ньому визначення та вимоги до виконання. Виконання частинами за графіком є особливо актуальним для сегментів садівництва та ягідництва, оскільки дозволяє багаторічну роботу за аграрною розпискою. В рамках одного інструменту агровиробники зможуть забезпечити господарство обіговими коштами на тривалий час та поступово виконувати зобов’язання зі збором врожаю. Це також спростить закладення нових насаджень – адже можна буде залучати фінансування в момент найбільшої потреби в ресурсах, а повертати зобов’язання з першими врожаями та прибутками.

Окрім розширення застосування аграрних розписок, Законопроект №2805-Д передбачає спрощення та здешевлення операцій з інструментом для підвищення застосування мікро, малими та середніми агровиробниками. Завдяки модернізації Реєстру аграрних розписок та відміні обов’язкового нотаріального посвідчення очікується, що видача аграрної розписки знизиться майже десятикратно. Наша асоціація, яка обєднує підприємства садового та ягідного сегментів, вітають такі нововведення, адже зниження вартості операцій з аграрними розписками дозволить залучати більше фінансування.

Асоціація Укрсадпром підтримує законодавчі зміни в рамках проекту Закону №2805-Д та просить Верховну Раду ухвалити його в першому читанні. Даний законопроект розширює доступ до фінансування для невеликих агровиробників, а також створює нові можливості фермерів у таких сегментах сільського господарства як садівництво та ягідництво.