Протистояння ягідників та Генпрокуратури України посилилося

1811

Ягідним господарствам, рахунки яких були арештовані напередодні Великодня, накладено арешт на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ, на яку вони мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Відповідне рішення було ухвалене суддею Печерського районного суду м. Київ Новака Р.В. на задоволення відповідного клопотання прокурора Генеральної прокуратури України Луценка В.В. – тими ж особами, які заблокували господарствам доступ до рахунків. Таким чином, підприємства не можуть здійснювати не тільки грошові, але й товарні операції.

Нагадаємо, 24-25 квітня 2019 року було паралізовано діяльність більш ніж 20 підприємств, що займаються вирощуванням та переробкою ягід. Підприємства з першого ж дня блокування (25.04.2019) почали подавати клопотання до першої інстанції про скасування арешту, проте жодної відповіді не отримали.

Також не отримали відповіді Асоціації «Укрсадпром» і «Ягідництво України», які звернулися до чинного та новообраного Президентів України, Прем’єр-міністра України, Генеральної прокуратури України, Голови Служби безпеки України, Директора Національного антикорупційного бюро України, Голови вищої ради правосуддя України та Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Асоціації повідомляють, що суд під час накладання арешту на рахунки ягідних підприємств грубо порушив усі вимоги, встановлені ст. 173 Кримінального процесуального кодексу України, без жодного обґрунтування необхідності накладення такого арешту, без встановлення причинно-наслідкового зв’язку між діяльністю і коштами підприємств та фабулою кримінального провадження і його фігурантами, які не мають жодного відношення до сільського господарства (кримінальне провадження відбувається по факту протиправних дій службових осіб при здійсненні закупівлі бойової техніки за державним оборонним замовленням Міністерства оборони України).

Більш того, у клопотанні прокурора про накладення арешту і доданих до нього документах та наведених в них аргументах міститься безліч розбіжностей, відсутні обґрунтовані докази чи підозри, а саме:

  • Діяльність заблокованих підприємств ніяким чином на пов’язана з кримінальною справою, на яку посилається прокурор.
  • Багатьох підприємств, що зазначені в клопотанні навіть не існувало на період, у який здійснювалися злочини, що розслідуються.
  • Фігуранти кримінальної справи не є засновниками чи пов’язаними особами підприємств-членів Асоціацій. Прокурор мав це перевірити до подання клопотання.
  • Невідповідність фінансових операцій багатьох підприємств, зазначеному в клопотанні, що легко перевіряється запитом до банківських установ.

Відповідно до вищезазначеного, Асоціації «Укрсадпром» та «Ягідництво України» мають всі підстави, щоб розглядати вищезазначені дії прокуратури та суду яка цілеспрямовану атаку на ягідну галузь України з корисною метою.

Асоціації попереджають, що будуть відстоювати інтереси своїх членів через:

  • Активну інформаційно-комунікаційну компанію, в тому числі у міжнародних ЗМІ з привертанням уваги міжнародної спільноти до тиску на малий та середній бізнес в Україні, включаючи з поширенням інформації про всіх службових та посадових осіб, що порушують права підприємств та громадян України.
  • Українські та міжнародні суди різних інстанцій, у тому числі з вимогами компенсації від держави Україна заподіяних збитків через:
    • Втрату урожаю.
    • Накладення штрафних санкцій по невиконаних контрактах та інших зобов’язань через блокування податкових та поточних рахунків.
    • Втрату плантацій.
    • Репутаційні втрати компаній та ягідної галузі України в цілому на світовому ринку.
  • Вимагати службового розслідування щодо дій слідчого, прокурора та судді, що виніс ухвали.