Форум «Плоди та ягоди-2017»: на порозі якісних змін

1866

22 лютого 2017 року відбувся Форум «Плоди та ягоди-2017», організаторами якого виступили Асоціація «УКРСАДПРОМ», Торгово-промислова палата України, ТОВ «Брусвяна», КК «БІЗНЕСГРУППІНВЕСТ».
Відкриваючи роботу Форуму, голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка зазначив, що час проведення заходу обраний саме для того, щоб напередодні нового сезону виробники отримали важливу та корисну інформацію для подальшого формування стратегії продаж. Крім того, формат заходу сприяє налагодженню ділових контактів у сфері збуту плодово-ягідної продукції.
«Особливістю Форуму є те, що ми змогли зібрати представників різних проектів, орієнтованих на сприяння реалізації продукції як на внутрішній ринок України, так і на експорт», – зауважив Дмитро Крошка.
У привітальному слові перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран наголосив на тому, що плоди та ягоди, як і інша аграрна продукція, можуть вийти на світовий ринок та бути конкурентоздатними.
«Ми розуміємо, що це непростий бізнес і для його розвитку необхідно впроваджувати не лише якісні зміни, а й змінювати психологію підходу до нього. У багатьох країнах світу садівництво – стратегічно значимий сектор економіки, що підтримується державою. Зміни, що відбулися в Україні протягом останніх років – підписання Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС, Угоди про асоціацію з ЄС, декларування владою курсу на реформи, – дали вітчизняним гравцям садівничого ринку надію», – підкреслив Михайло Непран.
У свою чергу, директор ТОВ «Брусвяна» Ліліана Дмітрієва підтвердила, що ринок відчуває, що стоїть на порозі сприятливих для його розвитку змін.
«Але ми ще новачки в серйозних продажах, нам треба багато чому вчитися. І саме такі заходи, як Форум, дозволяють отримати нові та корисні для нас знання. Впевнена, що шляхом єднання та обміну досвідом ми зможемо зайняти гідне місце на світовому ринку», – відзначила Ліліана Дмітрієва.
Під час виступу заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева зауважила, що садівництво є саме тією нішею, яка дозволить диверсифікувати експорт аграрної продукції з України, а також буде серйозним імпульсом для розвитку сільських територій країни.
«Дійсно, зараз у нас з об’єктивних причин слабкий внутрішній ринок, а освоєння зовнішніх ринків збуту почалося не так давно. Ми маємо навчитися позиціонувати себе як виробника якісної плодово-ягідної продукції, а тому попереду у нас ще дуже багато роботи», – відзначила Ольга Трофімцева.
Другий частина Форуму «Плоди та ягоди-2017» була присвячена практичним інструментам реалізації продукції як на внутрішній, так і на зовнішні ринки. Так, одним із каналів збуту продукції на внутрішньому ринку є електронна система публічних закупівель ProZorro, завдяки якій виробники продукції можуть на недискримінаційних засадах брати участь у державних тендерах. Варто зазначити, що у 2016 році держава через систему ProZorro оголосила 1400 тендерів на закупівлю фруктів на загальну суму 80 млн. грн. Однак 228 тендерів на 11 млн. грн. було відмінено через відсутність пропозицій.
Ще одним цікавим для сільгоспвиробників інструментом збуту продукції є можливість брати участь у державних закупівлях країн-членів Світової організації торгівлі в рамках Угоди про державні закупівлі СОТ (GPA).
«До угоди приєдналися 46 країн. У 2015 році обсяг держзакупівель в рамках GPA склав майже $2 трлн. І лише від нас залежить, зможемо ми отримати частину цих грошей», – зауважив Тарас Шимко, офіс GPA in UA.
Крім того, під час Форуму «Плоди та ягоди-2017» були представлені такі міжнародні проекти з підтримки українського експорту як грантова підтримка малих та середніх підприємств до виходу на експорт від Європейського банку реконструкції та розвитку, Канадсько-Український проект з підтримки торгівлі та інвестицій (CUTIS), проекти Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України. Також учасники заходу могли поспілкуватися з представниками Посольства Угорщини, Відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Республіки Польща, Chinese Commerce Association та ін.
Завершився Форум панельною дискусією, присвяченою особливостям роботи виробників плодово-ягідної продукції з тороговельними мережами. Кажуть, у суперечці народжується істина. У дискусії активну участь брали не лише запрошені до виступу спікери, а й учасники заходу, які були пристуні в залі. Жвавість діалогу говорить не лише про те, що існує значна кількість проблем між виробниками та торговельними мережами, а й про готовність обох сторін сідати за стіл переговорів.