Черешня та вишня: промислове вирощування в Україні (пост-реліз конференції)

4782

Запорізька область – це не лише край українського козацтва, а й один із основних регіонів вирощування улюблених українцями черешень та вишень. Саме у період збирання їх врожаю за ініціативи Асоціації «УКРСАДПРОМ» в м. Запоріжжя було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Черешня та вишня: промислове вирощування в Україні».

 

15-16 червня запорізька земля гостинно зустрічала фахівців з вирощування черешень та вишень. З привітальним словом до учасників конференції звернувся віце-президент Запорізької торгово-промислової палати Дмитро Антонюк. Зокрема, він подякував Асоціації за увагу до проблем розвитку ринку черешні та вишні в Україні, а також побажав учасникам заходу плідної та цікавої роботи.

Відкриваючи пленарну частину конференції, голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка у своєму виступі окреслив основні тенденції розвитку ринку черешень та вишень в Україні. Зокрема, він зазначив, що Україна посідає друге місце у світі за обсягами виробництва вишень та перебуває на межі першої та другої десятки по виробництву черешень. «Найбільш придатними зонами для промислового вирощування вишень і черешень є Степ та Лісостеп. Основне їх виробництво традиційно здійснюється господарствами населення, а частка вирощування промисловими підприємствами вкрай незначна і коливається в межах 2-4%», – зауважив голова Асоціації.

За інформацією Асоціації «УКРСАДПРОМ», вирощуванням черешень займається кожне п’яте підприємство, а вишні є лише в одного господарства з двадцяти. Черешня має більше сортове різноманіття. Використовуються сорти радянської та європейської селекції, однак оптимальної продуктивності досягти не вдалося, тому триває робота по районуванню. «Крім того, поступово зростає популярність сортів канадської селекції», – зазначив Дмитро Крошка.

Зовнішня торгівля вишнею та черешнею характеризується незначними обсягами та обмеженим колом контрагентів – майже всі поставки йдуть до країн СНД. Найбільшим імпортером останні два роки була Білорусь. «Втім, Україна відкриває й нові ринки збуту. Зокрема, минулого року були узгоджені умови експорту черешні до Туреччини, цього року очікуємо на відкриття китайського ринку», – повідомив голова «УКРСАДПРОМ».

В цілому, оскільки більшість урожаю черешень та вишень вирощується в домогосподарствах населення, існує значний потенціал зростання їх промислового вирощування. Так, підприємства планували у 2017 році здійснити закладку 70 га вишень і близько 35 га черешень. «Стосовно врожаю, через весняні заморозки, ми оцінюємо його втрати для означених культур на рівні 80%. Не краща ситуація і в європейських країнах. У підсумку це призведе до обмеження внутрішньої пропозиції, посилення залежності від експорту та зростання цін», – підсумував свій виступ Дмитро Крошка.

Особливу увагу учасників конференції привернули виступи фахівців з Білорусі та Молдови. Так, директор РУП «Інститут плодівництва Булорусі» Олександр Тарнов, представляючи діяльність очолюваного ним підприємства, зазначив, що у загальній структурі базової колекції РУП частка черешні становить 5,3%, вишні – 5,1%. Усього в колекції представлений 531 генотип. Він також зазначив, відповідно до даних Міністерства статистики Білорусі, імпорт свіжих плодів вишні у 2016 році склав 6137 тонн за ціною 1,3 дол./кг, черешні – 12160 тонн за ціною 1,5 дол./кг. «Варто зазначити, що обсяг ввезеної продукції, як вишні, так і черешні, у 2016 році у порівняні з попереднім роком скоротився вдвічі. Основними постачальниками вишні є Польща (2,4 тис. тонн) та Угорщина (1,1 тис тонн), черешні – Польща (4,2 тис. тонн), Сомалі (1,9 тис. тонн), Молдова (1,7тис. тонн), Україна (1,4 тис. тонн), Туреччина (1,1 тис. тонн)», – підкреслив Олександр Таранов.

У свою чергу, Юрій Фала, директор Асоціації «Молдова Фрукт» представив діяльність очолюваного ним профільного об’єднання. Так, «Молдова Фрукт» об’єднує 170 виробників та експортерів фруктів з усіх районів республіки. Серед пріоритетних напрямків розвитку садівництва Молдови, а відтак і діяльності Асоціації, Юрій Фала назвав закладку сучасних інтенсивних садів, модернізацію інфраструктури для обробки врожаю після його збирання. Зокрема, за останнім напрямком протягом попередніх п’яти років було досягнуто певних результатів: будівництво сучасних холодильних сховищ обсягом зберігання більше 95 тис. тонн, 18 пакувальних будинків для яблук та столового винограду, 6 ліній з виробництва картонної упаковки.

Стосовно основних тенденцій на молдовських ринках черешні та вишні, Юрій Фала відзначив поступове збільшення площ під культурами, яке спостерігалося останні три роки. Це сприяло нарощуванню обсягів врожаю, за винятком 2016 року, коли несприятливі погодні умови зумовили значне зниження врожайності черешень та вишень, а відтак і валових зборів.

«Серед найпоширеніших сортів, вирощуваних в Молдові, є Валерій Чкалов (30,9%), Наполеон Роз (11,96%), Гербос (6,24%). Частка інших сортів коливається в межах 1-5%», – зауважив голова профільного об’єднання Молдови.

Практичним досвідом вирощування черешень та вишень з українськими садівниками поділилися їх колеги з Молдови – Петру Міхов, керівник компанії «Терра-Вітіс» і Віктор Бажерянув, керівник ООО «Vilora-VS». Після вступного слова молдовських садівників, відбулася тривала та цікава дискусія між ними та українськими колегами. Зокрема, обговорювали технології вирощування черешень і вишень, а також технології захисту садів від весняних заморозків.

Варто зазначити, що сьогодні питання захисту саду від впливу несприятливих погодних умов, в першу чергу, від заморозків є вкрай актуальним, оскільки через аномальне похолодання навесні цього року українські садівники втратили значну частину врожаю. Тому особливу увагу учасників конференції привернула доповідь наукового співробітника Інституту зрошувального садівництва Таврійського державного агротехнологічного університету Сергія Сушка, який розповів про особливості багатофункціональних систем мікрозрошення. Як зазначив експерт, вказані системи допомагають боротися з такими несприятливими факторами оточуючого середовища як дефіцит вологи в ґрунті, повітряна засуха, підвищення температури повітря у кроні дерева, весняні заморозки. «Існує кілька видів поливу: зволожувальний, освіжаючий, протизаморозковий, добрив ний, позакореневе живлення та для внесення засобів захисту рослин. Застосування систем мікрозрошення дозволяє підтримувати вологість ґрунту на рівні 80%, підвищити вологість повітря на 10-20%, знизити температуру повітря на 3-5°С, затримати цвітіння дерев до 10 діб, а також сприяє підвищенню врожайності на 15-35% і збереженню не менше 50% врожаю під час весняних заморозків», – уточнив Сергій Сушко.

Сьогодні ще одним актуальним питанням в агровиробництві є вирощування екологічно чистої та безпечної продукції. Про сучасні біотехнології українського виробництва розповів канд. с.-г. наук, доцент кафедри садівництва НУБіП України, агроном-консультант з питань садівництва компанії «БТУ-Центр» Володимир Сіленка. «Відповідно до результатів незалежного дослідження впливу біопрепаратів «БТУ-Центру» на стан насаджень, ураженість хворобами зменшилася на 20-50%, а кількість антагоністів патогенної мікрофлори збільшилася. Біопрепарати є безпечними для навколишнього середовища. Крім того, вони сприяють покращенню якості плодів, не викликають звикання у рослин. Ще одними перевагами є простота у використанні та нижча вартість комплексної обробки у порівнянні з неорганічними ЗЗР», – підкреслив експерт.

Про технології сортування розповів регіональний менеджер компанії Multiscan Technologies S.L. (Іспанія) Хуан Антоніо Гозалбез. Компанія Multiscan є виробником високотехнологічного обладнання для сортування овочів та фруктів. «Обладнання нашої компанії є компактним, надійним та простим, керується з одного комп’ютера. Ми використовуємо високоякісні матеріали від надійних постачальників. Важливо відзначити, що ми можемо змінювати апаратне забезпечення обладнання, осучаснюючи його таким чином», – зазначив Хуан Антоніо Гозалбез. Обладнання Multiscan Technologies S.L. для черешень сортує ягоди за кольором, розміром та дефектами. Всі металеві деталі виготовлені з нержавіючої сталі.

Говорячи про підготовку продукції до продажу, не менш важливою ланкою є її пакування. Якісна упаковка є запорукою збереження товару під час його транспортування. Також упаковка є обличчям товару. Про особливості створення упаковок для плодово-ягідної продукції розповів учасникам конференції директор компанії Vital Trading Олександр Анісімов.

Другий день конференції був присвячений практичному вивченню сортів черешень, поширених в Україні. Учасники конференції відвідали черешневий сад плодорозсадника «Високогірне» (Запорізька обл.), де могли ознайомитися з технологіями вирощування черешень в регіоні та посмакувати черешнями цьогорічного врожаю. Спеціалісти плодорозсадника радо відповідали на питання та ділилися досвідом успішного вирощування черешень. Особливість господарства полягає у проблемах водопостачання, через що неможливе використання систем зрошення. Проте навіть за таких складних умов в садах збирається гарний як за обсягом, так і за якістю врожай.

Організатори, Асоціація «УКРСАДПРОМ» та КК «Бізнесгрупінвест», висловлює подяку учасникам та партнерам Міжнародної науково-практичної конференції «Черешня та вишня: промислове вирощування в Україні». Зокрема, дякуємо компанії «АЗБІ», Запорізькій торгово-промисловий палаті в особі віце-президента Дмитра Антонюка, Асоціації «Молдова Фрукт» в особі голови Юрія Фали, РУП «Інститут плодівництва Білорусі» в особі директора Олександра Таранова, Асоціації “Белсадпитомник” в особі генерального директора Анатолія Коренька та плодорозсаднику «Високогірне» в особі директора В’ячеслава Литовченка.