Advice&Consulting: італійська якість в Україні

672

Компанія Advice&Consulting пропонує українському ринку якісний садивний матеріал плодових та сучасні технічні рішення, апробовані садівниками Італії.

Головний офіс італійської компанії Advice&Consulting розташований у місті Медічіна — це муніципалітет Болонья в регіоні Емілія-Романія. Компанія пропонує країнам Східної Європи, Центральної Азії, Російської Федерації та Кавказу, у яких є регіони зі сприятливим для садівництва кліматом, комплексні рішення для створення інтенсивних плодових садів за новітніми італійськими технологіями. В асортименті — саджанці, системи поливу, антиградові накриття, холодильне і сортувальне обладнання для плодово-ягідної продукції, поставка і запуск у промислову експлуатацію яких здійснюється у супроводі фахівців компанії Advice&Consulting. Надає компанія своїм клієнтам і рекомендації з догляду плодових насаджень, аж поки ті не вийдуть на проєктну потужність.

Elionora Nistor - Advice Consulting
Еліонора Ністор, старший менеджер з продажу компанії Advice&Consulting

У рамках виставки Fresh Business Expo, що проходила в Києві в Міжнародному виставковому центрі протягом 30 листопада — 2 грудня 2021 року, ми поспілкувалися з Еліонорою Ністор, старшим менеджером з продажу компанії Advice&Consulting. Ось що вона розповіла про продукти та послуги, які компанія пропонує українському ринку:

— Пані Еліоноро, як в італійських підприємців виникла ідея працювати на користь українських садівників?

Компанію засновано 2016 року, її засновниця й директорка, Олександра Камінськи на час створення власного бізнесу вже мала досвід співпраці з садівниками на пострадянському просторі — як менеджер з продажу одного з італійських підприємств. Реалізуючи у пострадянські країни сучасне італійське обладнання, Олександра Камінськи зауважила, що хоча техніку та новітні технологічні рішення туди продає чимало італійських підприємств, жодне з них не дбає, аби навчити покупців правильно та ефективно таку техніку застосовувати. Як наслідок на боці покупця під час запуску такого обладнання в експлуатацію виникають численні  труднощі. З цього й зродилася ідея компанії Advice&Consulting, український переклад назви якої — «Поради і консультації». Як зрозуміло вже з самої назви, місія Advice&Consulting — не лише продавати садівникам усе необхідне для створення сучасних товарних садів — саджанці, системи поливу, антиградові накриття, холодильне і сортувальне обладнання для плодово-ягідної продукції, а й навчити їх правильно доглядати за щойно посадженим садом (подбати захист від хвороб і шкідників, полив, формування крони молодих дерев) та з виходом насаджень на товарну потужність налагодити ефективне зберігання, сортування й пакування вирощеного — так, щоб господарство мало конкурентоздатну продукцію, побачивши яку на полицях супермаркетів споживачі задоволено усміхатимуться. Цій філософії відповідає й девіз нашої компанії — From seeds to smiles (англ. Від зернят до усмішки).

— Де ще, окрім України, ваша компанія представлена?

За час свого існування компанія, окрім роботи в Україні, налагодила реалізацію італійських саджанців та садівничого обладнання в Узбекистані, Казахстані, Молдові та РФ, створивши в цих країнах свої постійні представництва. Роботою усіх цих представництв керує наш головний офіс, що розташований в італійському місті Медічіна. У Казахстані, Узбекистані та РФ компанія Advice&Consulting має клієнтів, у яких закладені за нашої підтримки і нашим матеріалом сади вже плодоносять. Ми їх супроводжували від проектування та створення саду і до перших урожаїв. Є й так, що місцеві спеціалісти, пропрацювавши з нами 3–4 роки, засвоїли надану нашими консультантами науку і стали майже самостійними в управлінні своїми садами.

Оскільки технології постійно розвиваються, ми надаємо цим підприємством підтримку й надалі — супроводжуємо їх у роботі, щоби їхнє технічне і технологічне забезпечення вчасно оновлювалося.

У нас з такими клієнтами тепер товариські зустрічі, на яких ми ділимося з ними усіма новинами про тенденції світового та місцевого ринків.

— Скільки фахівців у вашій консультативно-дорадчій службі?

У штаті нашого головного італійського офісу працюють консультант-технік та два агрономи-консультанти, окрім них ми залучаємо численних зовнішніх консультантів з Півночі і Центру Італії, які працюють в італійському інтенсивному садівництві та спеціалізуються як на агротехніці вирощування, так і на зберіганні та продажі фруктів. Усі ці спеціалісти дають нашим закордонним клієнтам найновішу інформацію, щоб ті могли досягти доброї якості плодів та пишатися результатами своєї праці. Ці консультанти запроваджують в садах, також і в українських, найновіші технології, за якими працюють садівники у регіонах Трентіно та Емілія Романія, що розташовані на півночі Італії і в яких сільське господарство, зокрема й садівництво, порівняно з рештою країни, розвинене найбільше.

Консультант Andrea Cavicchioli - Advice & Consulting
Консультант Andrea Cavicchioli (Advice&Consulting) дає рекомендації щодо ведення молодого інтенсивного саду черешні

— Розкажіть докладніше про свою співпрацю з українськими садівниками. Як відбуваються ваші консультації?

В Україні компанія Advice&Consulting працює вже три роки поспіль. Ми тішимося, що нині можемо допомагати у починанні садівничого бізнесу кільком українським агрокомпаніям — з Вінницької, Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

Наша співпраця з цими господарствами нині перебуває на етапі поставки саджанців і консультативного супроводу щодо створення саду. Останнє було обов’язковою умовою, яку українські садівники поставили нам, укладаючи контракт на придбання саджанців. Загалом, питання на зразок «Чи ви нас консультуватимете?» «Чи супроводжуватимете наші сади порадами?» під час купівлі саджанців лунають найчастіше. Цей запит від клієнтів нам ще раз доводить, що ми правильно обрали концепцію своєї діяльності. З українськими садівничими господарствами нам працюється легко, бо й самі керівники цих господарств, і їхні спеціалісти — агрономи, техніки, та зрештою й увесь персонал цих компаній дуже мотивовані і працелюбні. Єдине, чого бракує українському садівництву — глибоких фахових знань про новітні технології.

— Якщо садівники-початківець самостійно найматиме італійського садівничого консультанта — чи дорого коштують такі послуги?

Щоб український сад був успішним, консультант має бути висококваліфікованим. Послуги таких спеціалістів коштують дорого, й ми це відчуваємо на собі, коли їх наймаємо для супроводу наших проєктів за кордоном. Бо не достатньо, щоб консультант просто розмовляв італійською — він повинен глибоко розумітися на тому, що рекомендує, а ще — знати усю технологію вирощування плодів та завжди мати під рукою найновішу, найактуальнішу технологічну інформацію.

Є ще один, не менш важливий аспект: якщо це висококваліфікований, авторитетний у Італії садівничий консультант, то найняти його, щоб він супроводжував порадами господарство в Україні, не просто — у таких фахівців надзвичайно щільний і наперед розпланований графік, та й не усі вони готові виїздити за кордон.

Натомість наш італійський технік, щоб консультувати українське господарство щодо формування крони дерев у молодому саду, приїздитиме прямо в сад, і разом з місцевим агрономом навчатиме персонал обрізці дерев. Протягом одного сезону таких приїздів буде заплановано кілька.

Загалом, якщо український садівник вирішить найняти в Італії потрібних йому консультантів окремо, його затрати на це будуть вищими, ніж якщо він отримуватиме від Advice&Consulting матеріали для саду в комплексі з консультативним супроводом. Співпрацюючи з нами, клієнт матиме нашу підтримку протягом усього року, також і в проміжках між візитами фахівців на поле. Ми перебуватимемо з ним на зв’язку постійно, надаючи актуальні, засновані на метеоумовах у регіоні господарства, рекомендації з догляду та захисту насаджень.

Ми завжди можемо покластися на своїх консультантів, адже вони не лише консультують садівників за кордоном, а й продовжують співпрацю з місцевими італійськими компаніями, і завжди мають оновлену інформацію про пестициди, які у ЄС вилучають із застосування, та про препарати на основі нових активних речовин, які щойно з’явилися на ринку. Також наші агрономи-консультанти знаються на біологічній технології вирощування фруктів — у світі це нині тренд, переконана, що за кілька років запит ринку на такі екологічно чисті плоди буде сформовано і в Україні, і садівникам стане в нагоді контакт із такими фахівцями.

Компанія Advice&Consulting є асоційованим членом асоціації «Укрсадпром». Якими є ваші стосунки з асоціацією і що вам така співпраця дала?

Співпраця компанії Advice&Consulting з асоціацією «Укрсадпром» була дуже активною вже від самого свого початку — ми спільно проводили різноманітні вебінари та зустрічі з виробниками плодів й це дало нам змогу не лише ділилися інформацією про технологічні новинки, а й дізнатися про реальні потреби учасників української садівничої галузі.

Зустрічі, що їх асоціація «Укрсадпром» організує для постачальників обладнання і виробників плодів, завжди дають добрі результати. Ми, як постачальники технологічних новацій, можемо там не лише ділитися своїм досвідом, а й довідатися про актуальні тренди місцевого ринку. Спілкування в рамках цих зустрічей допомагає нам побудувати з нашими потенційними клієнтами партнерські стосунки та закласти основи для тривалої співпраці.

Для компанії Advice&Consulting членство в асоціації «Укрсадпром» повністю виправдало покладені на нього очікування — асоціація справді працює в інтересах своїх учасників, забезпечує їх якісними консультаціями як технологічного, так і законодавчо-правничого спрямування. Особливу увагу «Укрсадпром» приділяє формуванню ефективної політики підтримки садівництва в країні, і завдяки цьому члени асоціації мають можливість користуватися численними державними субвенціями та програмами підтримки фермерства.

Fruit groving in Armenian: made Advice & Consulting
Проєкт інтенсивного саду площею 100 га, утілений за участі Advice&Consulting у Вірменії

Ми в Advice&Consulting переконані, що садівничу асоціацію, якби би діяла так само енергійно та ефективно, як і «Укрсадпром», потребують фермери-садівники з багатьох країн.

— Ви згадували, що самі розробляєте проєкти садів для своїх клієнтів. Однак в Україні інші, аніж в Італії, вимоги до проектної документації. Чи не виникає у ваших клієнтів труднощів із цим?

Ми створюємо для клієнта технологічний проєкт, який передбачає не лише закладання саду та поставку деревець, а й обладнання насаджень усіма необхідними системами і комунікаціями — крапельним зрошенням, басейном, у якому накопичуватиметься вода для поливу, дорогами, системою антиградових накриттів, холодильником для зберігання врожаю тощо. В Україні ми співпрацюємо з групою компаній «Ірігаційні системи», й вони адаптують наші проєкти під вимоги українського законодавства — у клієнта не виникає жодних проблем.

— Що ви бажаєте українським садівникам?

Налаштовувати свої думки оптимістично, бо сезони й роки не завжди бувають успішними, а от досягнення високої якості плодів та наполегливість у праці завжди приносять садівникові успіх.