Землю під сади можна буде використовувати довше та без ризику передчасного розірвання угоди

595

Верховна Рада України збільшила з 7 до 25 років мінімальний термін оренди сільгоспземель у разі, якщо на них створені багаторічні плодові насадження (фруктові сади, ягідники, виноградники чи горішники) або якщо такі насадження там заплановано створювати.

Ці зміни запроваджує законопроєкт 2064 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства та садівництва», за прийняття якого у другому читанні 17 грудня 2021 року в сесійній залі парламенту проголосувало 317 депутатів.

Новела поширюється й на сільськогосподарські землі, якими аграрії користуються на правах емфітевзису та вирощують там або збираються вирощувати багаторічні плодові насадження.

Збільшення мінімального терміну оренди сільгоспземель для садів — важливий крок в упорядкуванні стосунків між товаровиробниками плодів та власниками земельних паїв. Адже раніше, збираючись закладати багаторічні плодові насадження, фермер мав найперше подбати про згоду власників паїв віддати свої землі в оренду на тривалий період — щоб власники землі або, що трапляється частіше — їхні спадкоємці, не могли припинити договори оренди у момент коли насадження саме вийшли на виробничу потужність і почали давати прибуток.

Новина про збільшення мінімального терміну оренди для земель під вирощування плодових культур дуже порадувала українських садівників. Чимало кого з них це спонукатиме до розширення площі насаджень. Маємо пряму мову «з полів»:

Галина Сорочан, юрисконсульт СФГ Лещенко В. М., с. Михайлівка, Запорізький район: 
— Наше селянське фермерське господарство працює ще з початку 1990-х років. Спеціалізувалися на зернових і технічних культурах, а 2021 року створили ще й 150 га товарного саду вишні та сливи — наш регіон здавна славився овочівництвом і товарними садами, тож вирішили  відродити цю славу, а на додаток — диверсифікувати своє виробництво, розширити його напрямки.
Насадження заклали з перспективою крапельного зрошення, плануємо вирощувати продукцію для власної переробки — незабаром маємо побудувати ще й цех із заморозки плодів.
Закону, який би збільшив терміни оренди сільгоспугідь під садами, ми дуже чекали, бо одна з ділянок, яку нам для створення садів надала в оренду сільська рада, складалася з невитребуваних земельних паїв. Згідно з законодавством, яке діяло дотепер, нам не було сенсу розкорчувати там старі радгоспні сади та створювати замість них нові насадження зі зрошенням, бо вже 2025 року така ділянка, якщо би ніхто її не витребував, була би визнана безхазяйним майном і договір її оренди було б автоматично скасовано.
Допустити автоматичного скасування договорів оренди на ділянку, де ріс би створений силами й коштами господарства сад, ми не могли. Тому заклали насадження меншою площею, аніж планували раніше, та лише там, де договори оренди мали потрібну для нас тривалість. Нині, з прийняттям закону, господарство розширить площі під садами.