Заступник голови Асоціації «УКРСАДПРОМ» О. Матвієць взяв участь у виїзному засіданні Робочої групи з питань розвитку сільських територій

1297

23 серпня 2017 року заступник голови Асоціації «УКРСАДПРОМ» Олександр Матвієць взяв участь у спільному виїзному розширеному засіданні Робочої групи з питань розвитку сільських територій Офісу підтримки реформ при Міністерстві аграрної політики та продовольства України та асоціації «Підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» щодо розвитку сільських територій. Зокрема, у роботі заходу взяли участь заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань розвитку сільських територій Олена Ковальова, голова Львівської ОДА Олег Синютка, директор Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Наталія Хмиз.

Так, під час наради був представлений досвід надання пільгових кредитів для фермерів у Львівській області за Комплексною програмою підтримки та розвитку агропромислового виробництва, що здійснюється через місцевий фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Так, за програмою на 2017 рік було виділено більше 8 млн. грн. Фінансування здійснюється за напрямком кредитування фермерських господарств під 5% річних. Крім того, надання кредитів на розвиток особистих селянських та фермерських господарств здійснюється у Вінницькій, Волинській, Запорізькій, Закарпатській, Херсонській та Чернігівській областях. Реалізація цих програм насамперед сприяє забезпеченню само зайнятості населення, розвитку фермерського та особистого (підсобного) господарств, збільшенню виробництва сільськогосподарської продукції через кредитування придбання сільськогосподарської техніки, обладнання, насіння, посадкового матеріалу тощо.

«Безумовно, важливим є те, що до роботи наради долучилися представники влади, громадських організацій, бізнесу, оскільки садівництво не може самостійно розвиватися без їх участі. Сьогодні садівництво виконує важливу соціальну роль, оскільки забезпечує сільське населення робочими місцями, наповнює місцеві бюджети за рахунок сплати податків, з яких направляються кошти на розвиток регіонів. Саме тому Асоціація приділяє особливу увагу таким заходам і залюбки бере участь у їх роботі. Як було сказано на сьогоднішній нараді, одне з наступних засідань буде присвячено саме проблемам садівництва та шляхам їх вирішення у контексті розвитку сільських територій.

Особливої уваги варта представлена на сьогоднішньому засіданні програма надання пільгових кредитів для господарств, що займаються садівництвом, через місцеві фонди підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Фермери мають змогу отримати кредит під 3-5% річних строком на 5-20 років з відстрочкою платежу на 1-3 роки, що, безумовно, в умовах дефіциту фінансових ресурсів у галузі є хорошою підтримкою для господарств. Вважаємо, що така програма пільгового кредитування мала б бути поширена по всій території України», – зауважив Олександр Матвієць.

 

Довідка

Робоча група з питань розвитку сільських територій є консультативно-дорадчим органом Міністерства агарної політики та продовольства України, який діє з метою створення сприятливих умов для формування та реалізації політики розвитку сільських територій (сільського розвитку) задля підвищення добробуту та якості життя сільських мешканців, збалансованого соціально-економічного розвитку сільських територіальних громад, формування економічного середовища для розвитку аграрного та несільськогосподарського підприємництва, розширення зайнятості, покращання знань та навичок сільського населення, підвищення його поінформованості та обізнаності, зокрема з питань реформи децентралізації влади, сільського розвитку на основі лідерства громади, а також збереження місцевих традицій і культурної спадщини.