Заборона використання інсектицидів неонікотиноїдної групи

692

Вчора відбулась традиційна онлайн нарада Заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцького Т.М з аграрними асоціаціями.

Тема обговорення: Оцінка наслідків для вітчизняного агросектору у разі заборони використання інсектицидів неонікотиноїдної групи.

В ЄС на законодавчому рівні заборонено використання в сільськогосподарському виробництві інсектицидів неонікотиноїдної групи, адже в результаті досліджень було виявлено негативний вплив на здоров’я людини та корисних комах, зокрема бджіл.

На українському ринку використання неонікотиноїдних інсектицидів є дуже поширеним, частка обробленого насіння складає понад 90%, а частка оброблених посівів і садивного матеріалу складає понад 50%.

Тому різка відмова від використання неонікотиноїдів може спричинити негативний вплив на кількість, якість та, відповідно, конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції.

На жаль, нам не вдалося протягом відеоконференції отримати відповідь на запитання щодо досліджень впливу відмови від використання неонікотиноїдів для захисту багаторічних насаджень та пов’язаних з цим ризиків.

Ми звернулись за коментарем до нашого постійного експерта із захисту насаджень, менеджера компанії Самміт-Агро Юкрейн Василя Антоновича Швеця.

Василь Антонович зауважив, що можлива відмова від використання інсектицидів неонікотиноїдної групи не буде нести особливої економічної загрози зокрема для садівництва, адже на ринку існують ефективні замінники неонікотиноїдів, які не мають вищевказаної токсичної дії. На думку експерта, збільшення екологічності українського агровиробництва є запорукою успішного експорту на Європейський ринок.

А що думаєте Ви з цього приводу?