Як врятувати українське розсадництво?

707

       Вчора, 22 січня 2021 року за ініціативою Асоціації «УКРСАДПРОМ» відбулось онлайн засідання провідних розсадницьких підприємств України – членів Асоціації «УКРСАДПРОМ», науковців та Державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».

            У зустрічі взяли участь представники господарств: ФГ «ГАДЗ» (Тарас Мельник), ТОВ «Підгур’ївське» (Віктор Бушилов), ФГ «Надія Сад» (Микола Петрунь), ТОВ «Долина-Агро» (Олег Базюк), ФГ «Фруктовий Сад АТ» (Анна Домбровська), ТОВ «Бахмутський розсадник» (Євген Россоха), ФГ «Коник» (Андрій Мелеш), ТОВ «АПК «МАЇС» (Олександр Самойленко та Микола Кучер), МПП «Апекс» (Віктор Куковенко); також представники науково-дослідних установ, а саме: Уманський національний університет садівництва (Володимир Майборода), Національний університет біоресурсів і природокористування України (Борис Мазур) та керівник ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» (Юрій Заставний). Конструктивні пропозиції надані керівником ТОВ «Фрутек» Олег Босий.

            Учасниками активно обговорювався законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», який 13 січня 2021 року був ухвалений Кабінетом Міністрів України. На жаль, садівнича спільнота не мала змоги взяти участь у розробці даного законопроєкту, а про його розгляд на засіданні Кабінету Міністрів дізналися із засобів масової інформації.

Протягом обговорення було відмічено ряд суттєвих зауважень до даного документу, які необхідно врахувати, щоб українські виробники садивного матеріалу могли працювати відкрито, виробляти якісний садивний матеріал сучасних сортів вітчизняної та іноземної селекції і тим самим слугувати поштовхом розвитку розсадництва України.

Учасниками було також зазначено, що необхідно вжити колективних заходів для підтримки вітчизняного розсадництва на законодавчому рівні, зокрема, розповсюдження загальновідомих сортів, тестування садивного матеріалу, тощо.

            Щодо якісного безвірусного садивного матеріалу зазначив Юрій Богданович Заставний, що на базі ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», вже створена сучасна лабораторія молекулярно-генетичного аналізу, яка може проводити тестування рослин, що дозволить об’єктивно оцінити фітопатологічний стан садивного матеріалу, виробленого розсадницькими господарствами України.

            Голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Олександр Матвієць запропонував учасникам створити робочу групу щодо розробки концепції розвитку розсадництва України та вдосконалення нормативно-правової бази в галузі. Координатором групи призначили заступника Голови Асоціації Антона Тітова. Питання розвитку розсадництва буде розглянуто на Загальних Зборах Асоціації, що відбудеться 2 лютого на базі ФГ «Гадз».

            Закликаємо ділитися своїми пропозиціями всіх зацікавлених даною темою!