В умовах війни проведено перше внесення ЗЗР агродронами на 130 га ягідних насаджень

3995

Компанія DroneUA, член Асоціації, повідомляє про успішне проведення перших польових робіт агродронами в умовах воєнного стану. Кейс із внесенням органічних фунгіцидів реалізовано на території підприємства Family Garden спільно з компанією «Роботизовані Агросистеми», яка фактично здійснювала повітряні роботи з дронами. Гостра потреба в залученні дронів була зумовлена замінуванням полів та обмеженими термінами для проведення планового внесення органічних фунгіцидів відповідно технологічної карти.

Підприємство Family Garden є найбільшим виробником органічної лохини в Європі. Тривалий час територія підприємства перебувала під окупацією, а після визволення – поля потрапили під ризик замінування, тож проведення робіт наземною технікою було під забороною. До того ж практично 90% сільськогосподарської техніки підприємства були пошкоджено.

Ще на початку квітня не було напрацьованого механізму використання повітряного простору для аграрних потреб. Фактично всі цивільні польоти були під військовою забороною, і підняття в небо означало миттєве знешкодження безпілотника. Завдяки експертним дискусіям учасників ринку та команди DroneUA з Міністерством аграрної політики та продовольства та Міністерством оборони України вдалося напрацювати офіційний механізм залучення військових адміністрацій для погодження проведення польових робіт агродронами.

Перші результати – успішне внесення ЗЗР на 130 га органічних ягідників підприємства Family Garden, що на Київщині. Роботи проводились компанією «Роботизовані агросистеми» за підтримки команди DroneUA.

Територія підприємства розташована неподалік Києва і тривалий час перебувала під окупацією. Внесення органічного фунгіциду необхідно було провести в дуже обмежені терміни (1-2 тижні) відповідно до технологічної карти. Ще одна проблема – після визволення, поля лишилися під ризиком замінування, тож будь-які польові роботи переходили у ступінь ризикованих.

Планове внесення ЗЗР стало можливим лише із використанням повітряних сільськогосподарських дронів. Це рішення не піддавало ризику життя і здоров’я операторів, а також дозволило зекономило паливо у 5-10 разів, та пестицидів – до 30%.

В мирний час для виконання таких робіт знадобилось б два дрони, тобто один екіпаж і всього один день роботи. Через незрозумілу ситуацію з підготовки поля до роботи, несприятливі погодні умови та блокування GPS та RTK сигналів, щоб закрити завдання було залучено 3 бригади, які провели на території підприємства 3 дні.

Роботи проводились у тісній співпраці з військовими і з чітким дотриманням правил від них. Це, і узгодження кожного кроку від проходження блок-постів до підняття дронів у повітря, і обмеження висоти польоту.

Від команди вимагався не тільки високий рівень професіоналізму, а й неабиякої моральної стійкості – працювати в населених пунктах, які були під окупацією – це серйозний виклик.

Та попри всі труднощі, команди звітують про успішне виконання робіт дронами і досягнення таких результатів:

– Органічний фунгіцид внесено на площі 130 га ягідних насаджень з дотриманням необхідних термінів.

– Збережено майбутній врожай ягід

– Збережено якість кінцевої продукції, оскільки операції провели в необхідній фазі вегетації рослин.

– Збережено понад 500 локальних робочих місць, що дуже важливо в нинішній економічній ситуації.

– У порівнянні з використанням класичних методів внесення, час виконання операції було скорочено з 7 до 3 днів. А у мирний час терміни скорочуються навіть до 1 дня.

– Значна економія ресурсів – 600 л дизельного палива.

Агродрони в черговий раз показали свою ефективність, врятувавши майбутній урожай ягідників. Вони необхідні аграріям, особливо враховуючи дефіцит ресурсів в нинішньому сезоні та ризики замінування полів.

Маючи успішні кейси роботи, дрони продовжать свою роботу на благо агробізнесу. Механізм співпраці з військовими уже напрацьований – обидві сторони готові йти на компромісні рішення. Адже у аграріїв свій фронт, програти який означає похитнути продовольчу безпеку не тільки нашої країни, а й світу.