«УКРСАДПРОМ» закликає керівництво держави та кандидатів у депутати створити умови для розвитку українського садівництва

1471

На позачергових Загальних Зборах членів Асоціації «УКРСАДПРОМ», які відбулися 14 червня 2019 року в с. Підзамочок (Бучацький р-н, Тернопільська обл.), було погоджено звернення до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та лідерів політичних партій і кандидатів у народні депутати, в якому, зокрема, передбачено ряд кроків законодавчої та виконавчої гілок влади, що здатні надати потужний поштовх розвитку українському садівництву.

Так, Асоціація вимагає оперативного вмрішення наступних питань:

  • встановлення фіксованих ставок єдиного податку на землю (за гектар) залежно від виду господарської діяльності, з відповідним наступним розчепленням;
  • повернення спецрежиму ПДВ для сільгоспвиробників;
  • забезпечення на належному рівні державної підтримки експорту плодів і ягід, а також продуктів їх переробки;
  • модернізація та переорієнтування державної програми підтримки розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства шляхом зміщення акценту на переробку продукції з метою збільшення у ній доданої вартості, а також збільшення обсягів фінансування в рамках цієї програми.

Асоціація «УКРСАДПРОМ», яка об’єднує провідні садівничі господарства, виробників садивного матеріалу, а також ВУЗи, є господарською асоціацією національного масштабу, утвореною як добровільне, недержавне, договірне, неприбуткове об’єднання. Наразі Асоціація об’єднала більше 100 членів, для здійснення господарської діяльності яких щороку залучається сотні тисяч робітників, які є потенційними виборцями кожної політичної партії. Загалом галузь нараховує кілька мільйонів постійних та сезонних працівників.

«Зараз гаряча для українського села і політики пора року. І хоча причини цьому різні, працювати та дбати про галузь повинні не лише аграрії», – йдеться у тексті звернення.

При цьому в зверненні до Президента України та Прем’єр-міністра України наголошується, що розпочати здійснювати певні кроки на шляху до формування державної політики, спрямованої на підтримку галузі, можна ще до парламентських виборів.

У зверненні до лідерів демократичних, проэвропейських політичних партій та кандидатів в депутати Асоціація пропонує укласти «суспільний договір», відповідно до якого готова забезпечити підтримку політичним силам, які включать запропоновані питання до своїх передвиборчих програм і візьмуть зобов’язання виконати їх.