УКРСАДПРОМ ініціює встановлення нового професійного свята – Дня садівника України

1829

Асоціація «УКРСАДПРОМ»  ініціює встановлення нового професійного свята – Дня садівника України. Таке рішення було прийнято на позачергових зборах членів Асоціації.

– За нашими підрахунками сьогодні в галузі зайнято близько 1 млн. осіб,  що працюють не тільки задля достатку своїх родин і добробуту рідних сіл. Важка праця фахівців садівничої  галузі   є запорукою процвітання всієї України, –  відзначив  голова Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

За словами експерта, садівництво залишається найбільш трудомісткою  сферою агропромислового комплексу.  Адже більша частина роботи по  створенню  та догляду за плодовими насадженнями виконується вручну. В садівництві працюють як чоловіки, так і жінки. В деяких регіонах це – єдина галузь сільського господарства, де створюються нові робочі місця.

Галузь характеризується не тільки наявністю великої кількості трудових ресурсів, але й потужним науковим потенціалом: в країні функціонують  академічні університети та багато освітніх закладів.

– Сільськогосподарські вузи різних  форм акредитації мають кафедри садівництва, – відзначив Д. Крошка, – особливий внесок в конкурентоспроможність та розвиток галузі вносять: Інститут помології ім. Л.П.Симиренка НААН, Уманський національний університет садівництва, Інститут садівництва НААН України.

Нове професійне свято підвищить  мотивацію не тільки садівників, але й працівників наукової галузі, – впевнені в Асоціації «Укрсадпром».

– Свято зміцнить спільність людей причетних до вирощування садів, – наголосив Д. Крошка, – на національному та місцевому рівнях стимулюватиме зацікавленість всіх  гілок  влади в вирішенні проблем садівництва, стане додатковим імпульсом для розвитку місцевих громад по всій Україні.

Відзначення професійного свята пропонується приурочити  до актуальних у садівництві подій. Зокрема, збору врожаю (остання неділя жовтня), цвітіння садів (остання неділя квітня) чи Яблучного Спасу.

Час  проведення нового професійного свята наразі обговорюється широким загалом.