Україна та Індонезія підписали Меморандум про співпрацю у сільськогосподарській галузі

1329

Влада сподівається, що підписання Меморандуму приведе до зростання експорту української продукції до Індонезії та Азії.

Сьогодні Україна має позитивне сальдо у зовнішньоторговельному обігу агропромислової продукції з цією  найбільшою в світі острівною  державою. Але  торгівля фруктами між Україною та Індонезією має односторонній характер.  В минулому році ми ввезли тропічних плодів  на 1,5 мільйона доларів, в основному це були  горіхи (кеш’ю, кокосові і бразильські). Натомість українські фрукти  в Індонезію не експортувались. Це зумовлено тим , що Індонезія    майже повністю забезпечує власну потребу, трохи доповнюючи її імпортом.  Тут виробляють 17 мільйонів  тонн фруктів за рік  (бананів, манго, апельсинів, ананасів та інших) . При цьому  споживання складає 66 кг фруктів в рік на одну особу

Серед імпортованої Індонезією плодової продукції найбільші обсяги припадають на яблука (в середньому більше 100 тис. тонн на рік), груші (в межах 100 тис. тонн на рік), цитрусові  (більше 100 тис. тонн щорічно), виноград (понад 40 тис. тонн щорічно).

Україна теоретично здатна задовольнити імпортну потребу Індонезії в яблуках і грушах, – вважають експерти Асоціації  «Укрсадпром».

Загальне виробництво яблук в Україні становить 1180 тис. тонн. За таких умов навіть існуючого обсягу виробництва яблук вітчизняними підприємствами на рівні 369 тис. тонн вистачить, щоб трикратно перевищити існуючий імпорт Індонезії. До того ж, Україна експортує свої яблука за ціною 218 доларів за тонну, що у шість-сім разів нижче цін, за якими Індонезія закуповує їх на зовнішніх ринках.

Схожа ситуація і відносно груш. Їх виробництво в Україні дорівнює 171 тис. тонн, що більше існуючого імпорту в Індонезію. Разом з тим, експортна ціна України на груші становить 164 долара за тонну, що у п’ять-шість разів  нижче ніж ті ціни за якими Індонезія купляє їх на міжнародних ринках.

Окремо варто зауважити, що Україною погоджено у спрощеному порядку порядок ввезення яблук до Індонезії, що фактично відкриває цей ринок для  українських садівників.