СВК «ЯГІДКИ» отримав сертифікат Organic Standard з виробництва ягід чорниці високорослої

4252

Сільськогосподарський виробничий кооператив «ЯГІДКИ», що входить до Асоціації «УКРСАДПРОМ», отримав повний сертифікат органічного виробництва ягід чорниці високорослої (лохини) Organic Standard та успішно подолав трирічний перехідний період. Наразі підприємство є одним із найбільших виробників органічної лохини на території України та Європи – загальна площа органічної ферми складає 55 га (під насадженнями – 34 га).

У 2018 році СВК «ЯГІДКИ» експортували першу партію органічної лохини до ОАЕ, де отримала найвищу оцінку якості місцевої лабораторії, яка дійсно підтвердила що ягода є 100% органічною. Сьогодні ведуться перемовин із закордонними партнерами щодо експорту української лохини на наступний рік за трьома напрямками.

«Цей рік показав, що українські господарства можуть і мають конкурувати з садоводами з Польщі, але однією із обов’язкових умов є створення комфортної сучасної інфраструктури для життя та побуту працівників. У 2019 році ми маємо намір організувати на власній території сучасні європейські гуртожитки із усією необхідною інфраструктурою для забезпечення максимально комфортних умов праці та відпочинку для персоналу, який працює на підприємстві. Ми налаштовані дуже позитивно та впевнені, що наступні три роки стануть знаковими як у формуванні внутрішнього ринку ягід, так і в питанні виходу великої кількості нових українських підприємств на зовнішні ринки. Зокрема, ми зараз готуємося до виходу у 2019 році на східні ринки», – зауважив CEO та співвласник СВК «ЯГІДКИ» Олег Науменко.

Серед інших планів на 2019 рік – завершення посадки насаджень лохини на фермі, після чого загальна площа під лохиною становитиме 45 га. Підприємство має на меті висадити 11 га пізніх сортів лохини та організувати на цій території тунелі для реалізації пізньої органічної ягоди (збір у другій-третій декаді вересня).

СВК «ЯГІДКИ» є активним учасником потенційної кооперації виробників лохини Київської, Житомирської та Івано-Франківської областей. Щомісяця зростає кількість потенційних членів кооперації, які можуть запропонувати продукцію відповідної якості, а відтак, зростає можливість формування однорідних експортних партій уже в 2019 році. СВК «ЯГІДКИ» готові приймати до кооперативу нові господарства, що мають сертифікат Global GAP та забезпечують прозорість і відповідальність у прийнятті рішень.