Світове виробництво яблук і груш у 2016 році

4966

Всесвітня асоціація виробників яблук і груш (WAPA), яка об’єднує основних країн-виробників цієї продукції, здійснює постійний моніторинг та оперативний прогноз на глобальному ринку. Окремо досліджуються ринки країн Європейського Союзу, а також інших головних виробників яблук і груш в різних регіонах світу.

Виробництво яблук поступово зростає як в цілому у світі, так і в окремих його регіонах, в той час як обсяги виробництва груш залишаються відносно стабільними. Основні країни-виробники яблук і груш, до яких належить і Україна, вже тривалий час утримують свої позиції. Прогноз WAPA на 2016 рік передбачає, що кон’юнктура світового ринку не зазнає суттєвих змін, адже зміни обсягів виробництва у різних регіонах світу та ключових країнах-виробниках не будуть різкими.

В останні роки 28 країн-членів Європейського Союзу разом виробляють в межах 12 млн тонн яблук. При цьому левову частку виробництва здійснюють 4 країни – Польща, Італія, Франція та Німеччина (у 2015 році вони забезпечили більше 70 % загального виробництва яблук в ЄС). Товарний асортимент вирощуваних у ЄС яблук налічує близько 30 сортів, а найбільш поширеними є Голден Делішес, Гала, Айдаред, Ред Делішес, Джонаголд, Джонагоред, Чемпіон, Гренні Сміт, Ельстар.

Найбільші країни-виробники яблук, що не входять до складу Європейського Союзу: Китай, США, Туреччина, Росія, Україна, Бразилія, Аргентина, ПАР. Загальне виробництво яблук у світі перевищує 80 млн тонн.

Виробництво груш у світі становить понад 20 млн тонн на рік. Щорічно в країнах Європейського Союзу виробляється понад 2 млн тонн груш. Головними виробниками тут виступають Італія, Бельгія, Нідерланди та Іспанія, які разом забезпечили більше 75 % від загального виробництва груш Євросоюзом у 2015 році. Найбільш поширеними сортами груш в Європейському Союзі є Конференція, Абат, Вільям і Роша. Основні країни-виробники груш, які не є членами Європейського Союзу: Китай, США, Туреччина, Чилі, Україна, Аргентина, ПАР.