Ретельне проектування – запорука стабільного врожаю

1578

Впровадження сучасних технологій – один із аспектів розвитку галузі садівництва та ягідництва. Саме тому напередодні нового сезону Асоціація «УКРСАДПРОМ» провела науково-практичну конференцію «Садівництво та ягідництво: від проектування до врожаю», що відбулася 1-2 березня в рамках 16-ї Агропромислової спеціалізованої виставки «АгроТехСервіс-2017».

1 березня учасники конференції – садівники з Полтавської, Дніпропетровської, Херсонської, Запорізької, Черкаської, Київської областей – мали можливість відвідати плодорозсадник ПрАТ «Високогірне». Основною діяльністю плодорозсадника, заснованого у 1936 році, є вирощування саджанців плодових та декоративних рослин, а також садівництво. ПрАТ «Високогірне» має необхідну базу для виробництва високоякісної продукції: ділянки розмноження та формування посадкового матеріалу, маточник слаборослої підщепи, маточно-черенкові та маточно-насіннєві сади. Щорічно підприємство проходить атестацію помологічно-ампелографічної служби. На території підприємства вирощується районований посадковий матеріал, якість якого протягом багатьох десятиліть підтверджено садівничими господарствами і постійними клієнтами. Останнім часом у плодорозсаднику ПрАТ «Високогірне» знача увага приділяється декоративному садівництву, зокрема, пропонується широкий асортимент саджанців троянд та ялівця. Варто зазначити, що вся продукція вирощується в природних умовах степу на богарі (без зрошення), тому вирощений посадковий матеріал життєздатний, невибагливий, добре приживається.

2 березня, пройшла сесійна частина конференції. Майже 100 учасників мали можливість отримати безліч корисної інформації про сучасні технології садівництва, а також поспілкуватися з представниками однієї з найбільших національних торговельних мереж – VARUS.
Виступаючи з привітальним словом, віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Ярмолюк зазначив, що галузь садівництва та ягідництва України потребує значних інвестиції, які сприятимуть її більш динамічному розвитку та технологічному оновленню. «Сьогодні в галузі існує багато негативних тенденцій. Так, ціни на внутрішньому ринку формуються не на користь виробника. Вони протягом тривалого часу залишаються майже незмінними. Але це в національній валюті. Якщо порівнювати у доларовому еквіваленті, то ми побачимо суттєве здешевлення продукції. Який вихід? Об’єднуватися, хоча б заради виходу на світовий ринок. Навіть господарства, які обробляють по 400 га, сьогодні виступають за об’єднання. Адже серйозні експортні контракти потребують значних обсягів продукції. А в Україні жодне господарство самостійно не має змоги забезпечити такі обсяги», – зауважив Іван Ярмолюк.
З іншого боку, за його словами, об’єднання виробників дозволить покращити технологічний стан галузі. «Українські садівники не можуть придбати потужні лінії, наприклад, фасування та пакування продукції, адже не зможуть забезпечити їх достатнім обсягом продукції. А ось створення логістичного центру дозволило б завантажити потужності та знизити собівартість продукції. Це ж стосується і переробки плодово-ягідної продукції», – підкреслив Іван Ярмолюк.
За об’єднання садівників виступив й Анатолій Тиховод, голова обласної організації Аграрного союзу України у Запорізькій області.
Жвава дискусія відбулася між сільгоспвиробниками та представниками торговельної мережі VARUS. Під час виступу категорійний менеджер з закупівель фруктів Анна Нурмухамедова, зазначила, що здебільшого мережа вимушена працювати з посередниками, тому вона закликала виробників безпосередньо звертатися до представників мережі. «Ми готові до співпраці. Ми можемо також за потреби забезпечити транспортом та тарою для доставки продукції з господарства. Після погодження всіх умов обирається дата поставки. Також, якщо у виробника немає такої змоги, самі проводимо необхідні лабораторні аналізи для визначення якості та безпечності продукції», – зазначила вона.
Відповідаючи на питання про принципи формування цін у мережі на продукцію, Анна Нурмухамедова зазначила, що компанія орієнтується на сформовану на ринку ціну та ціни конкурентів. Також ціна залежить від якості товару та обсягу поставленої партії. «Надалі плануємо перейти на електронні тендерні площадки для закупівлі продукції», – повідомила вона.
Друга частини конференції була присвячена саме технологічним аспектам садівництва. Так, канд. с.-г. наук Олександр Матвієць (ТОВ «НВП «Ірігаційні системи»») присвятив свій виступ основним підходам до проектування створення насаджень та систем зрошення. Зокрема, він зазначив, що ще на етапі вибору ділянки необхідно враховувати кліматичні показники, оцінку придатності ґрунтів за агрохімічними та агрофізичними показниками родючості ґрунту, рівень ґрунтових вод, рельєф та наявність води для зрошення. Маючи необхідні данні можна починати проектування насаджень. «Сьогодні «Ірігаційні системи» пропонують наступні послуги: розробка проектів закладки багаторічних насаджень; розробка проектів зрошення, в т.ч. з водонакопичувальними басейнами; комплектація систем краплинного зрошення; будівництво систем краплинного зрошення; агрономічний та інженерний супровід проектів», – зауважив Олександр Матвієць.
Особливу увагу було приділено вирощуванню ягідних культур методом малооб’ємної гідропоніки, про особливості та переваги якого учасникам конференції розповів Юрій Бондарев («ХерсонАгроКонсалтинг»). Зокрема, він зазначив, що перевагами методу є:
• можливість щоденного моніторингу та корекції основних параметрів росту та живлення: концентрація поживних елементів, рівень Ph, рівень вологості кореневої зони;
• ефективне та економне використання води, добрив, ЗЗР та стимуляторів росту;
• можливість контролювати та змінювати рівень кожного окремого з необхідних рослині макро- та мікроелементів;
• оптимальні умови для розвитку корисних мікроорганізмів;
• субстрат забезпечує «чистий» старт без шкідників та хвороб. Так само у процесі росту є можливість контролювати патогенні мікроорганізми, ефективно застосовуючи ЗЗР з меншою витратою препарату;
• менше витрат на боротьбу з бур’яном;
• більш високий урожай та якість ягід.
«Однак є певні складнощі застосування методу. По-перше, необхідно мати високий рівень агрономічних знань і жорстко дотримуватися технології. Має здійснюватися щоденний контроль. По-друге, проводиться значно більше лабораторних досліджень субстрату та листя (мінімум 1 раз на місяць). Це дозволяє коригувати живлення рослини. Система фертигації має забезпечувати від 15 поливальних циклів на день, точне і стабільне перемішування з поливальної водою поживних елементів і кислоти. У кожен контейнер має подаватися однаковий об’єм води з однією і тією ж концентрацією кислот і добрив. Обов’язкове використання компенсованих крапельниць. У відкритому ґрунті необхідно потурбуватись про укриття контейнерів тих сортів, які можуть бути пошкоджені морозами, а також забезпечити захист від вітру», – зауважив Юрій Бондарев.
Сучасне рослинництво неможливе без застосування засобів захисту рослин, що дозволяють максимально зберегти врожай та зменшити негативний вплив погодного фактору. Однак все більш популярним стає органічне виробництво, що унеможливлює використання агрохімії. Чи можливо обійтися в садівництві без агрохімії, зокрема пестицидів? Відповідь на це питання давав під час свого виступу канд. с.-г. наук, доцент кафедри садівництва НУБіП України, агроном-консультант з питань садівництва Компанії «БТУ-Центр» Володимир Сіленко. «Актуальним на сьогодні є розробка технології вирощування фруктів та ягід у насадженнях із мінімальним пестицидним навантаженням з поступовим переходом до замкнутого циклу безпестицидного (органічного) виробництва», – зазначив він. Сьогодні все більшої популярності набувають білопрепарати. «У чому полягають переваги біопрепаратів? Відсутність звикання до препарату, простота у використанні, нижча вартість комплексної обробки, а найголовніше – покращення якості плодів за рахунок зменшення кількості хімічних препаратів», – зазначив Володимир Сіленко.
Тож ретельне проектування насаджень та застосування сучасних технологій дозволить отримувати стабільні врожаї.