Про GLOBAL G.A.P. варто думати і знати вже на етапі бізнес-планування

2192

З вересня 2018 року Асоціація «УКРСАДПРОМ», за методологічної підтримки Проекту USAID «Агросільрозвиток», розпочинає роботу над удосконаленням двох внутрішніх процедур, які надаються членам Асоціації на принципах саморегулювання: 1) експертизи проектно-кошторисної документації на створення та зрошення багаторічних плодових та ягідних насаджень, та 2) добровільної сертифікації розсадників плодових і ягідних культур, що реалізуються на території України.

Метою цієї діяльності є запровадження принципів і вимог міжнародного стандарту GLOBAL G.A.P. вже на етапі планування створення насаджень плодових та ягідних культур та забезпечення права членів Асоціації на якісний садивний матеріал, який виробляється і реалізується добросовісними суб’єктами розсадництва.

Вимоги стандарту GLOBAL G.A.P. є набагато ширшими і охоплюють більше питань (інфраструктура, гігієна, охорона праці і т.і.), ніж передбачено у відповідних національних нормативних документах, зокрема ДСТУ на підставі яких розробляється проектно-кошторисна документація на створення насаджень плодових і ягідних культур. Тому, за результатами порівняльного аналізу вимог міжнародного стандарту з відповідними національними стандартами будуть визначені положення та блоки GLOBAL G.A.P., які варто зазначати у відповідній проектно-кошторисній документації для того, щоб члени Асоціації розуміли та були готові до впровадження вимог міжнародного стандарту у своїй господарській діяльності.

Асоціація «УКРСАДПРОМ» планує в жовтні провести тренінг з проектними організаціями, що розробляють відповідну документацію, з поширення інформації щодо вимог GLOBAL G.A.P., які можуть визначатись у відповідних розділах проектної документації на створення насаджень плодових і ягідних культур. Також важливим етапом є обговорення з членами Асоціації шляхів ефективної реалізації цієї діяльності, зокрема щодо рекомендаційного характеру нових вимог при проектуванні, допоки не буде забезпечена гармонізація національних нормативних документів з міжнародними стандартами.

Крім запровадження принципів і вимог міжнародного стандарту GLOBAL G.A.P. на етапі планування, Асоціація «УКРСАДПРОМ» продовжує активно впроваджувати у своїй діяльності найкращі міжнародні практики саморегулювання у аграрній сфері. Зокрема такі державні функції як реєстрація і сертифікація розсадників, підтвердження відповідності і якості садивного матеріалу, реєстрація нових сортів рослин успішно реалізуються нідерландською недержавною організацією Naktuinbouw, яка уповноважена на це Урядом Королівства Нідерландів.

Успішна реалізація відповідних функцій Асоціацією «УКРСАДПРОМ» на умовах саморегулювання та добровільності для своїх членів є прикладом, яким варто поділитись з Урядом України, для його врахування при розробці проекту Закону щодо саморегулювання в Україні, який планує підготувати Мінекономрозвитку до кінця цього року.