Конференція «Технології та інновації: від землі – до готового продукту. Кісточкові» відбулась в Умані

939

Перспективи вирощування кісточкових культур обговорили учасники VI Міжнародної науково-практичної конференції «Технології та інновації: від землі – до готового продукту. Кісточкові» у м. Умань

VI Міжнародна науково-практична конференція «Технології та інновації: від землі – до готового продукту. Кісточкові» відбулася 10-11 червня в м. Умань, в готельно-ресторанному комплексі «Sherwood». Захід об’єднав фахівців садівничої галузі з різних куточків України та з Європи. Конференція зібрала 230 учасників, у тому числі 40 спікерів, майже півсотні партнерів, котрі презентували найновіші досягнення, що стосуються технологій вирощування, зберігання, упаковки, переробки кісточкових культур – черешні, вишні, персика, абрикос, сливи і т.д. Конференція відбулася з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм. Присутні були забезпечені достатньою кількістю масок і санітайзерів. А під час перерви приміщення обов’язково провітрювали.

Вітальним словом конференцію відкрили організатори – Катерина КОНЄВА та Надія ЯЩУК, засновниці медіагрупи «Технології та Інновації». Присутніх привітав і Олександр МАТВІЄЦЬ, голова Асоціації «Укрсадпром» – Головного галузевого партнера конференції. Із вітальним словом виступила Оксана ГОРДІЙ, співвласниця ТОВ «Уманська фруктова компанія», Головного Ділового партнера та партнера бізнестуру.

Іван МОСТОВ’ЯК, перший проректор  Уманського національного університету садівництва, Головного Наукового партнера конференції, у своєму привітанні зазначив:

  • Я радий вітати всіх вас на священній для садівників землі. Адже саме в Умані функціонує найстаріший навчальний заклад аграрного спрямування – Уманський національний університет садівництва. Садівники – найстаріша професія. Тому бажаю всім успіхів у розвитку галузі!

Надзвичайно цікавим та інформативним для садівників стало засідання за круглим столом на тему «Садівничий сезон – 2021: очікування і реальність. Проблеми галузі та шляхи їх вирішення», яке відбулося за підтримки Асоціації «Укрсадпром». Учасниками круглого столу стали: Михайло ФЕДИНЕЦЬ (СФГ «Надія сад»), Іван МОСТОВ’ЯК (Уманський Національний університет садівництва), Олександр ЯРЕЩЕНКО (Інститут садівництва УААН), Олександр КОЛОТУЦЬКИЙ (ФГ «Перлина Надросся»), Євген АНОСОВ (ФГ «Перспектива»), Сергій ОЛЬШАНСЬКИЙ (Famberry), Євгеній РАССОХА (Дослідне господарство Бахмутської дослідної станції розсадництва Інституту садівництва НААН України), Сергій ОСТАПЕЦЬ («Сади Донбасу»). Фахівці обговорили важливі й болючі питання, які стосувалися  проблем садівничої галузі України, намітили можливі шляхи їх розв`язання. Модерував круглий стіл Олександр МАТВІЄЦЬ, голова Асоціації «Укрсадпром».  

Упродовж обговорення фахівці висловлювали міркування щодо того, як зробити галузь технологічною, експортно орієнтованою, щоб вона приносила прибуток. Також обговорили питання відсутності якісного садивного матеріалу.

  • Головне питання, на яке ми сьогодні повинні дати відповідь, – що таке сучасний кісточковий сад? Чи готові ми закладати кісточкові сади, використовуючи ліцензійні сорти? Чи можемо ми нині вирощувати підщепи і сорти кісточкових, спрямованих на отримання експортно орієнтованої продукції? – зазначив голова Асоціації «Укрсадпром» Олександр Матвієць.

У контексті обговорення висловився Михайло Фединець, директор ФГ «Надія сад», щодо гострих кутів та перспектив садівничої галузі:

  • Садівництво – дуже складна галузь. Починати дуже легко, а рухатися вперед важко. Раніше було таке поняття, як планування сільського господарства. Сьогодні ж воно відсутнє. Люди кидаються в садівництво, але не вивчають для цього ключові питання галузі. А це потрібно робити, насамперед, початківцям, адже через кліматичні зміни у сільському господарстві з’являється багато нових проблем. Починаючи вирощувати будь-яку культуру, потрібно спершу детально вивчити цю справу.

Також Михайло Фединець наголосив, що перспективні культури сьогодні – обліпиха та кизил. А в південних регіонах найближчим часом перспективною стане хурма. І все це зумовлено кліматичними змінами.

Детальніше про конференцію читайте за посиланням.