Форум Fruits & Berries Plate: безпечність плодово-ягідної продукції – запорука здорової нації

1946

25 жовтня 2017 року в рамках 20 Ювілейної Міжнародної виставки World Food Ukraine відбувся Форум Fruits & Berries Plate (Фруктово-ягідна тарілка), організатором якого виступила Асоціація «УКРСАДПРОМ». Основною метою заходу було визначення тенденцій споживання фруктів і ягід в Україні, умов вирощування продукції в промислових садах, підвищення ефективності співпраці між садівниками та переробниками фруктів і ягід. Форум зібрав більше 80 учасників, які брали активну участь в обговоренні основних тем заходу.

Відкриваючи роботу Форуму Fruits & Berries Plate, голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка зауважив, що в поточному році основним фактором впливу на ринок як свіжої, так і переробної продукції є суттєве зниження врожаю плодів і ягід. Зокрема, за оцінками Асоціації, втрати врожаю складають близько 800 тис. тонн або 40% від очікуваного на початку року врожаю. В грошовому еквіваленті втрати оцінюються на рівні 8-10 млрд. грн. «Крім того, варто зауважити, що отриманий у цьому році врожай нижчий за якістю на відміну від минулорічного. Це зумовлено як заморозками та низькими середньодобовими температурами в період запилення, так і градами та буревіями, що спостерігалися в основних садівничих регіонах влітку та на початку осені. Не краща ситуація й у світі. Зокрема, за даними Всесвітньої асоціації виробників яблук і груш (WAPA), врожай яблук в ЄС у порівнянні з минулорічним показником скористався більш ніж на 20% і оцінюється на рівні 9,3 млн. тонн. За такої ситуації цілком логічним є суттєве зростання цін на плоди та ягоди, яке ми спостерігаємо цього року», – зазначив Д. Крошка.

Голова Асоціації також відзначив, що Україна не покриває за рахунок власного виробництва потреби у фруктах та ягодах. Дефіцит складає, за його словами, близько 20%. «Звісно, що здебільшого ми імпортуємо екзотичні фрукти та ягоди, але наприкінці зими та навесні на прилавках з’являються імпортовані традиційні для вирощування в Україні фрукти та ягоди», – зауважив Д. Крошка. За його словами, Україна, незважаючи на власне виробництво фруктів і ягід, відповідно до статистики FAO ООН, за обсягами споживання цієї продукції поступається не лише розвинутим країнам, а й не досягає навіть середнього світового рівня.

У свою чергу, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Олександр Донченко зазначив, що окрім означених, на ринку плодово-ягідної продукції також спостерігаються наступні тенденції:

  • вихід українських виробників на світовий, зокрема, європейський ринок з конкурентоздатною продукцією;
  • збільшення кількості гравців на рику переробки.

При цьому експерт зауважив, якщо зараз світовий ринок рухається у напрямку конкуренції за споживача, то Україна має значний резерв в обсязі споживання плодово-ягідної продукції.

Д. Крошка уточнив, що кількість гравців переробного ринку збільшується сьогодні за рахунок сільськогосподарських підприємств, що вирощують фрукти та ягоди, і встановлюють лінії для їх переробки, створюючи, таким чином, замкнутий цикл виробництва.

Обговорюючи питання співпраці садівників з переробниками, було, зокрема, зазначено, що одним із форматів співробітництва можуть бути аграрні розписки. Про принцип функціонування зазначеного фінансового інструменту розповів Олександр Муляр, менеджер з розвитку проектів IFC (Міжнародна фінансова корпорація). Агророзписки як інструмент залучення додаткових коштів успішно функціонує на ринку зернових та олійних культур. На сьогодні, за словами фахівця, в Україні видано 150 аграрних розписок на суму 1 млрд. грн., з яких виконано вже 60. «Існує 2 види агророзписок: товарні, які виконуються поставкою с/г продукції від виробника до кредитора, та фінансові, коли виробник повертає залучені гроші», – зауважив О. Муляр, уточнивши, що агророзписка вважається виданою з моменту внесення її до Реєстру аграрних розписок.

При цьому Андрій Заріпов, координатор програми агрострахування IFC, зауважив, що агрострахування спростило б доступ до фінансових ресурсів. Так, IFC спільно з компанією «Сингента» розробили програму індексного страхування, що за словами фахівця, дозволяє убезпечити врожай і насадження від зимових та весняних ризиків пов’язаних з коливанням температури. З іншого боку, Роман Плахотнюк, представник УСБК, розповів про унікальну програму страхування, розроблену спільно з Асоціацією «УКРСАДПРОМ», для господарств, що займаються вирощуванням та доглядом за багаторічними насадженнями.

Представлені інструменти, як зауважив Д. Крошка, є засобами нівелювання ризиків ведення сільськогосподарської діяльності. Проте, коли мова йде про вирощування фруктів і ягід в промислових садах і їх подальше споживання, особливої уваги заслуговують засоби забезпечення, в першу чергу, безпеки вирощеної продукції та контролю за її дотриманням. Зокрема, керівник відділу розвитку продуктів та сервісів ЗЗР UKRAVIT Олександр Мигловець, розповів про комплексні рішення від компанії для плодово-ягідних насаджень. Сьогодні компанія UKRAVIT є найбільшим національним виробником ЗЗР і добрив – портфель UKRAVIT включає 135 продуктів. Проте метою компанії є надання комплексних рішень для захисту та живлення сільськогосподарських рослин, що забезпечують стабільні обсяги та якість врожаю.

У свою чергу, Валентина Березан, аудитор систем менеджменту безпеки харчової продукції, директор «ISA Sert Україна», зауважила, що будь-яке промислове підприємство, яке вирощує той чи інший продукт, зобов’язане дотримуватися агротехнологій для забезпечення якості, а найголовніше – безпечності своєї продукції. Це ж стосується і переробних підприємств, де, окрім дотримання технологій виробництва плодово-ягідної продукції, має бути суворий «вхідний» контроль якості та безпечності сировини. За словами фахівця, це необхідно, оскільки все, що плоди отримали на етапі вирощування, опиниться в продуктах переробки.

В контексті вирощування плодових культур та формуванні якісного та безпечного врожаю особливою увагою на європейському ринку сьогодні користуються імунні сорти, про переваги яких розповів заступник голови Асоціації «УКРСАДПРОМ» Олександр Матвієць. Асоціація «УКРСАДПРОМ» працює у напрямку поширення імунних сортів в Україні. «Розсадник «Надія сад» має право на поширення 4 імунних сортів, виведених німецькими фахівцями. Основною перевагою такого посадкового матеріалу є те, що він вільний від вірусів і хвороб від них. Це дозволяє зменшити кількість обробок препаратами від хвороб, особливо фунгіцидами», – наголосив О.Матвієць.

Поки учасники Форуму обговорювали особливості вирощування та виробництва не лише якісної, а й безпечної продукції, способи контролю, механізми нівелювання ризиків сільгоспвиробництва, поряд працювала дегустаційна комісія I Національного конкурсу соків прямого віджиму.

До складу комісій увійшли:

  • Литовченко Олександр Михайлович — завідувач лабораторії переробки Інституту садівництва НААН д.т.н., професор, голова Комісії.
  • Безолюк Борис Васильович — заступник голови Асоціації «УКРСАДПРОМ», к.с-г.н, заступник голови комісії.
  • Токар Анастасія Юхимівна — зав. кафедри технології зберігання та переробки плодів та овочів Уманського національного університету садівництва, д.с-г.н.
  • Воєводін Володимир Васильович — науковий консультант ТОВ «Сингента», к.с-г.н.
  • Плічко Сергій, аудитор Bureau Veritas.

Участь у конкурсі взяли 8 національних виробників соків прямого віджиму. Також був 1 позаконкурсний учасник – КФХ «Ягодка» (Білорусь). Учасники надали 47 зразків соків, які оцінювалися комісією за 10-бальною шкалою у 6 номінаціях. Результати конкурсу наступні:

  • Сік яблучний прямого віджиму:
    • I місце – ТОВ АПК «МАІС» (ТМ «НАІСІК») і ТОВ «Тріада-МК» (ТМ Miriada Fruits)
    • II місце – СТОВ «Поділля» (ТМ «Дари Поділля»)
    • III місце – ФГ «КОНИК»
  • Сік яблучний прямого віджиму з плодовими компонентами
    • I місце – ТОВ АПК «МАІС» (ТМ «НАІСІК»)
    • II місце – ПП «Аронія» (ТМ «Сади Прикарпаття»)
    • III місце – ТОВ АФ «Володимирські сади» (ТМ PREMIER)
  • Сік яблучний прямого віджиму з ягідними компонентами
    • I місце – СТОВ «Поділля» (ТМ «Дари Поділля»)
    • II місце – ТОВ АФ «Володимирські сади» (ТМ PREMIER)
    • III місце – ТОВ «Тріада-МК» (ТМ Miriada Fruits)
  • Сік яблучний прямого віджиму з овочевими компонентами
    • I місце – ТОВ АПК «МАІС» (ТМ «НАІСІК»)
    • II місце – ПП «Аронія» (ТМ «Сади Прикарпаття»)
    • III місце – ТОВ «Тріада-МК» (ТМ Miriada Fruits)
  • Сік яблучний прямого віджиму з іншими рослинними компонентами
    • III місце – ФГ «КОНИК» (найвищий результат за балами, проте не дозволив перетнути межу другого чи першого місця)
  • Сік яблучний прямого віджиму багатокомпонентний типу «Мультивітамін»
    • I місце – ТОВ АПК «МАІС» (ТМ «НАІСІК»)
    • II місце – ФГ «КОНИК»

Протягом дня на стенді Асоціації «УКРСАДПРОМ» проходила народна дегустація соків учасників конкурсу, за результатами якої спеціальну відзнаку «Вибір споживачів» отримали дві компанії – ТОВ АФ «Володимирські сади» (ТМ PREMIER) та ТОВ «Тріада-МК» (ТМ Miriada Fruits).

Під час церемонії нагородження переможців конкурсу заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева зауважила, що такі галузі як ягідництво, горіхівництво та садівництво є привабливими та перспективними напрямками для малого та середнього українського агробізнесу.

«До недавнього часу галузь садівництва та ягідництва, можливо, була несправедливо обділена увагою з боку держави. Але ситуація вже починає змінюватись. Вирощування таких культур я відношу до нішевого виробництва. Вони не будуть давати такого ж високого валового збору, як зернові. Але ця продукція є перспективною з точку зору переробки, доданої вартості та прибутковості для виробника. Більше того, ми з боку міністерства закладаємо і механізми державної підтримки галузі АПК, наприклад, на 2018 рік в бюджеті передбачено 6,3 млрд. грн.», – наголосила О.Трофімцева.

Асоціація «УКРСАДПРОМ» вітає переможців I Національного конкурсу соків прямого віджиму та щиро дякує учасникам. Також висловлюємо подяку Організаційному партнеру Форуму Fruits & Berries Plate – Talking Heads та особисто Дмитру Котеленцю, Партнеру Форуму Fruits & Berries Plate – компанії UKRAVIT, Генеральному медіа-партнеру – ІА «Інтерфакс-Україна», Головному галузевому медіа-партнеру – Міжнародному інформаційно-видавничому проекту «Технології та інновації» та членам дегустаційної комісій I Національного конкурсу соків прямого віджиму.