ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО «ГАДЗ» – ЛІДЕР ГАЛУЗІ САДІВНИЦТВА, НОВАТОР У ПЕРЕРОБЦІ ПЛОДОВО-ЯГІДНОЇ ПРОДУКЦІЇ

1662

Фермерське господарство «Гадз» засноване в 2011 році на Тернопільщині (село Трибухівці Бучацького району) і спеціалізується на вирощуванні зерняткових та кісточкових фруктів, ягід та садивного матеріалу. Місія, яку поставило перед собою господарство, одразу була означена високою планкою: забезпечити населення України і не тільки високоякісними фруктами та ягодами.  За цей час було закладено великі масиви яблуні, груші, сливи та ягідних культур сучасних сортів світової селекції, створений розсадник, в якому успішно вирощуються саджанці високоінтенсивних сортів, завдяки якому розширюється площа власного саду.

На сьогоднішній день господарство посідає гідне місце в числі лідерів галузі за темпами нарощування плодових насаджень не лише у Тернопільській області, але й в Україні. Як наслідок, має справді конкурентоспроможну продукцію, адже орієнтується на вивчення, застосування та удосконалення новітніх світових технологій у садівництві. Сьогодні ФГ «Гадз» плідно співпрацює з провідними науково-навчальними закладами України: Уманським національним університетом садівництва, Подільським державним аграрно-технічним університетом, тощо. Також його партнерами є провідні європейські лабораторії, серед яких лабораторія In vitro  голландського розсадовода Luciano Schrama. Для навчання та підвищення кваліфікації залучають професійних агрономів з України, Польщі, Бельгії та Італії.

Обмін інформацією та досвідом з передовими європейськими господарствами дає змогу спеціалістам фермерського господарства «Гадз» вдосконалювати процес догляду за плодовими насадженнями для отримання високих врожаїв плодів нормативної якості. Прикладами таких удосконалених технологій є використання сучасних карликових підщеп,  нових високопродуктивних сортів, крапельного зрошення та утримання саду на шпалері з протиградовим укриттям. Сам сад закладений садивним матеріалом,  вирощеним в країнах Європи, зокрема, серед яблунь це Голден Делішес, Гала та інші інтенсивні сорти, серед груш домінує Конференція, серед слив – Стенлей.  В господарстві закладений розсадник площею 30 га для вирощування саджанців плодових дерев, як для подальшого розширення власних площ, так і реалізації. Планується виробництво 1 мільйона саджанців щороку. До речі, практично всі сади та розсадник обладнані системами зрошення, запроектованими та побудованими спеціалістами ТОВ «Ірігаційні системи».

Тут працюють досвідчені, наполегливі та комунікабельні спеціалісти. Адже сучасний сад – це  складне природне середовище, особлива екологічна система, в кожній ланці якої існує своє різноманітне життя, що постійно вимагає пильної уваги, турботи, чималих зусиль, знань і навичок. Тому фахові знання та досвід працівники «Гадз»  невпинно вдосконалюють.

ЛОГІСТИЧНИЙ ЦЕНТР ТА СУЧАСНЕ ФРУКТОСХОВИЩЕ

В 2016 році у фермерському господарстві «Гадз» було відкрито першу чергу грандіозного переробного комплексу та фруктосховища на 25 тисяч тонн. Ця споруда одного з найбільших в країні фруктосховищ виросла «на очах».  Всього за два місяці були збудовані перші потужності цього комплексу, а це холодильне приміщення з регульованим газовим середовищем (РГС) на 10 тисяч тонн зберігання продукції та найсучасніша сортувальна лінія компанії Sorter. Відтак, професійно упаковані яблука з Тернопільщини стали продаватися протягом цілого року.

Як зазначають маркетологи аграрної галузі, будівництво такого фруктосховища вже у найближчий час дасть змогу продукції ФГ «Гадз» вийти на світовий рівень, адже господарство вже 5 років успішно проходить міжнародну сертифікацію по стандарту Global GAP, що гарантує безпеку вирощеної продукції, та відповідно буде сприятиме освоєнню ринків всіх країн.

«Наше яблуко – найкраще!  Воно ароматне та соковите! Коли поляк чи італієць пробує наше яблуко, то він каже, що в нього точнісінько такий самий сорт, але смак зовсім інший. Тому наша мета – не тільки внутрішній ринок, але і європейські, азіатські, арабські та скандинавські країни»  – наголошує засновник та голова Фермерського господарства Петро Іванович Гадз. – «Є попит на нашу продукцію і у Великій Британії, тому ми зобов’язані працювати так, аби наші яблука були не тільки в Україні, але і за її межами цілий рік».

Сьогодні у господарстві працює сучасна сортувальна лінія продуктивністю 10 тонн яблук на годину.

Дана сортувальна лінія дає можливість відсортовувати  яблука та груші на 11 гатунків по таких показниках, як розмір (калібр), вага і забарвлення (колір).  Працює й пакувальна лінія для розфасовки яблук і груш від 1 до 10 кілограм: в поліетиленові та паперові пакети, у сітку. Застосування сучасної технології зберігання фруктів в регульованому газовому середовищі дає можливість зберігати фрукти без застосування хімічних препаратів до 180 діб, не втрачаючи смакових якостей та поживних цінностей продукції.

РОЗСАДНИЦТВО

Структурне відділення розсадництва у ФГ «Гадз» було створене у 2013 році і зараз успішно працює не тільки на ринку України, а й за кордоном. Його основна мета на сьогоднішній день – надати допомогу фермерам, а також тим, хто розпочинає діяльність у сфері садівництва, щоб за допомогою висококласного безвірусного матеріалу вони могли з легкістю займатися вигідним виробництвом фруктів. Головний пріоритет господарства – вирощування оздоровленого матеріалу з використанням нових сортопідщепних комбінацій, що дає змогу виробникам знизити собівартість та зробить їхню справу успішною.

Щороку в господарстві проводиться зимове щеплення та літня окуліровка матеріалом, завезеним з голландського господарства Luciano Schrama, який є надійним партнером «Гадз». Так, за допомогою кваліфікованих спеціалістів та якісних матеріалів для щеплення у цьому році було висаджено 350 тисяч зимового щеплення різних сортів, а також 250 тис. підщеп для літньої окуліровки. Відтак, і саме господарство постачає на ринок високоякісні саджанці різноманітних сортів на підщепах М9, ММ106, Prunus avium, Prunus Myrobalan, Quince C – однорічні не кроновані, однорічні кроновані, дворічні кроновані, кніп-баум.

ПЕРЕРОБНИЙ КОМПЛЕКС

Ще одним вдалим напрямком господарювання стало виробництво смачних яблучних чіпсів, сухофруктів з яблука, груші та чорносливу, під маркою «Гадз».  У 2017 році у фермерському господарстві «Гадз» була введена в експлуатацію сушильна лінія компанії «Укрсушка». Вся лінія являє собою доволі складну систему, яка складається з пневмонавантажувача, сушильної камери, розділеної на три зони, вібротранспортера, пневмотранспортера, бункера-накопичувача, де відбувається стабілізація продукту, транспортера для вивантаження готового продукту. Керувати всім технологічним процесом може всього лише одна людина за допомогою пульта управління.

Застосування інфрачервоних випромінювачів і системи конвекції дозволяє з високою продуктивністю сушити різні види фруктів. У господарстві розглядають два способи сушіння зокрема, виробництво сухофруктів та яблучних чіпсів. У планах господарства виробляти не менше 500 кг яблучних чіпсів на добу і стати найбільшим виробником цієї продукції не тільки в Україні, а і в Європі.

У травні 2020 року ФГ «Гадз» підписало договір з італійською компанією “Rossi” на поставку фруктоперебної ліній, крім того, очільник господарства,  Петро Іванович Гадз, відвідав Італію та оцінив процес виготовлення обладнання, та підписав другий контракт на другу чергу повністю автоматичнної лінії скляної фасовки від 20 грамів до 1 літру. З розрахунку 2 тонни на 100 грам, тобто на виході буде можливість отримувати 20 000 штук 100 грамових склянок на годину. А також автоматизовану лінію дойпаку 250 Кг/год з розрахунку на 100 грамм продукту, що еквівалентно 2500 пакетиків в годину, автоматизовану лінію упаковки у стаканчик 250 л/год.  З червня 2021 р. ФГ «Гадз» планує виготовляти сік прямого віджиму, пюре, джеми, за технологією дитячого харчування. Продукти будуть зберігати всі вітамінні якості та не буде використовуватися жодних хімічних добавок та концентратів, а також буде перероблятися органічна продукція. У квітні 2021 до нас приїхало італійське обладнання фруктопереробного заводу і вже через декілька тижнів завершиться його монтаж та появиться можливість створити новий та смачний продукт від ФГ «Гадз».

На переконання засновника господарства Петра Гадза, тільки виробляючи якісний продукт з високою доданою вартістю може розвиватися підприємство, село та держава в цілому.

НЕ САМИМ БІЗНЕСОМ…

16 травня цього року на території фермерського господарства «Гадз» відбувся забіг «Квітучий сад», в якому взяли участь понад три сотні учасників.  Прихильники спорту та всі, хто зважився випробувати свої сили, пробігли 5-кілометрову дистанцію у «базовому» селі господарства – Трибухівці.

Маршрут пролягав через квітучий яблучний сад ФГ «Гадз». Найстаршому  учаснику забігу-чоловіку був 81 рік, жінці – 66 років, а наймолодшій  учасниці – всього шість.  На майбутнє заплановано такий забіг зробити традиційним з розширенням кількості учасників та збільшення дистанції до марафонської, адже площі насаджень садів це дозволяють.

Засновник фермерського господарства «Гадз» Петро Гадз каже, що ідею організувати забіг йому запропонували молоді працівники: « Рух – це життя. І я з цим твердженням погоджуюся. У нашій команді є чимало молодих людей, які люблять спорт. Вони підійшли до мене й кажуть: «Петре Івановичу, як ти дивишся на те, щоб організувати забіг садом під час цвітіння яблунь?». Я, звісно, погодився. Спершу ми думали про дистанцію у 5, 10 та 20 кілометрів, але зупинилися поки на найменшій. Уже наступного року спробуємо організувати забіг на 10 кілометрів.  Цього разу нам все вдалося. Учасники задоволені, вони отримали масу позитивних емоцій. Дякую нашій команді за те, що допомогли організувати таке свято».

На останок додамо, що фермерське господарство «Гадз» є співзасновником Асоціації «Укрсадпром» з 2016 року, голова господарства Петро Гадз був одним з ініціаторів створення галузевої структури, яка об’єднує найкращих садівників України для вирішення глобальних питань даної галузі.  Сьогодні Петро Гадз є головою Наглядової Ради Асоціації «Укрсадпром» і працює для захисту інтересів садівників.

Оскільки в єдності – сила, ми щиро віримо в світле майбутнє України, зокрема українського садівництва.