Чергова легалізація обігу сортів: в Україні зареєстровано новітній сорт жимолості та популярний сорт черешні

614

В Україні триває робота із легального залучення в товарне вирощування сортів плодових культур, що популярні на світових ринках. Як і скрізь у країнах, де садівництво застосовує інтенсивні технології та підкорює своєю продукцією найвибагливішого споживача, двигуном таких змін є прогресивні плодорозсадники.

Маємо свіжі новини про реєстрацію нових для України сортів й у період різдвяних та новорічних свят.

Отже, 31 грудня 2021 року Мінагрополітики своїм наказом № 483 «Про виникнення майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин»  засвідчило, що у ТОВ «Фрутек», — провідного вітчизняного плодорозсадника, що спеціалізується на товарному виробництві садивного матеріалу ягідних культур, — виникли майнові права інтелектуальної власності на сорт жимолості голубої Світанок.

А вже у переддень Різдва, 6 січня 2022 року, Мінагрополітики, наказом № 5 «Про виникнення майнового права інтелектуальної власності на поширення сортів рослин в Україні», засвідчило виникнення у ТОВ «Бахмутський розсадник» майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту черешні Самміт.

Асоціація «Укрсадпром» звернулася до очільників обох підприємств щоби вони прокоментували ці новини.

Олег Босий, власник та керуючий партнер ТОВ «Фрутек»:
— Сорт жимолості Світанок створено у компанії «Фрутек». Селекцію ми розпочали 2017 року, після відвідання симпозіуму в Канаді — подію було присвячено жимолості, й тамтешні колеги поділилися з нами насінням деяких перспективних форм цієї культури. В Україні розпочате канадськими селекціонерами продовжив мій колега Сергій Змійчук (директор ТОВ «Фрутек») та науковець Олександр Ярещенко (заступник директора Інституту садівництва НААН), вони й отримали кілька десятків тисяч гібридних сіянців. Форму, що нині стала сортом Світанок, ми відібрали раніше за інші — 2017 року, й мали можливість її ретельно вивчити, зібравши різнобічну інформацію про її характеристики. Спостереження засвідчили, що позитивні характеристики рослини є стабільними та не змінюються і не розщеплюються за розмноження традиційними методами та методом in-vitro. Під час вегетації 2021 року з рослини, що стала сортом Світанок, було отримано близько 2,3 кг плодів, і це не межа, адже кущ ще не доріс — думаю, що у повністю сформованих рослин товарна врожайність сягатиме щонайменше 3–4 кг плодів/кущ.
Щодо характеристик — Світанок є сортом середнього терміну дозрівання та значною мірою схожий на сорт жимолості Аврора. Його ягода середнього розміру й досить тверда, що дуже важливо, адже основна проблема товарного вирощування жимолості — те, що більшість сортів мають м’які і цим непридатні для торгового обігу плоди, які треба споживати відразу після збирання. Натомість Світанок дає можливість садівникові успішно транспортувати та вигідно продавати зібране — ми вибирали сорт так, щоби його можна було використовувати не лише на присадибних ділянках, а також і в комерційному виробництві плодів.
Ми дослідили сорт у ґрунтово-кліматичних умовах Київської та Вінницької областей, де він показав себе добре за усіма товарними та агротехнічними характеристиками.
Сорт жимолості голубої Світанок створено у ТОВ «Фрутек».
Сорт жимолості голубої Світанок. Термін дозрівання середній, сорт значною мірою схожий на сорт жимолості Аврора. Ягода середнього розміру й досить тверда, що дає можливість успішно транспортувати та продавати зібране.
У сезоні 2022 року ми вже матимемо товарні саджанці сорту і готові їх надати нашим клієнтам — для тестування на Заході та Півдні України. Маючи власну лабораторію мікроклонального розмноження ТОВ «Фрутек» може швидко налагодити під відповідне замовлення товарне виробництво великих партій садивного матеріалу.
Окрім сорту Світанок ТОВ «Фрутек» має ще біля 20 перспективних елітних форм, також і раннього та пізнього термінів дозрівання, їх було відібрано дещо пізніше, й спостереження за цими рослинами ще тривають. Після закінчення спостережень і випробувань найкращі з цих форм ми також реєструватимемо, як сорти.
А ось що повідомив з приводу набуття розсадницьким підприємством права на поширення сорту черешні Самміт керівник ТОВ «Бахмутський розсадник» Євгеній Розсоха:
— Сорт черешні Самміт дуже поширений у товарному садівництві Канади і країн центральної та західної Європи. Він належить до сортів черешні з середнім терміном дозрівання і має плоди зі щільним, пружним м’якушем. Набуття ТОВ «Бахмутський розсадник» права на поширення саджанців сорту черешні Самміт та введення цього сорту в Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні — один із планомірних кроків, які ми спільно з асоціацією «Укрсадпром» робимо для того, щоби вітчизняні садівники могли легально вирощувати популярні сорти плодових культур. Нині у нас на черзі реєстрація права на поширення садивного матеріалу сорту вишні Лотовка та прогресивної підщепи для персика і сливи GF 677 — з подальшим їх заведенням у Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Підсумок:

Як бачимо, завдяки конструктивній співпраці асоціації «Укрсадпром» та Держави, дотримання авторських прав на сорти рослин в Україні усе більше набуває цивілізованих рис. Усіх, зацікавлених у придбанні якісного садивного матеріалу, на поширення якого дотримано усіх авторських і майнових інтелектуальних прав, запрошуємо ознайомитися з переліком розсадницьких підприємств членів Асоціації «УКРСАДПРОМ», який доступний на сайті асоціації за коротким посиланням https://bit.ly/3FgfJTj

Ukrsadprom.org