Будемо експортувати українські фрукти в Малайзію?

1481

Слідкуємо за новинами! В інформаційному просторі  йде обговорення результатів офіційного візиту Президента Україна Петра Порошенка до Малайзії.

За словами Глави держави, однією із цілей  цього візиту є  обговорення перспектив для посилення співробітництва між країнами.

Чи скористаються українські садівники можливостями, що  відкриваються? І що  зможуть запропонувати?

За словами аналітиків Асоціації «Укрсадпром»,  для задоволення внутрішньої потреби у фруктах Малайзія здійснює імпорт, який становить трохи більше половини від споживання. Щорічний обсяг імпорту сягає понад 700 тис. тонн. Споживання фруктів на одну особу за рік у Малайзії є невисоким – 45 кг.

Основною плодовою продукцією, яку імпортує Малайзія, є цитрусові (трохи менше 200 тис. тонн на рік), горіхи (бразильські, кеш’ю, кокосові – імпорт зростає), яблука (в межах 100 тис. тонн щорічно), груші (30-40 тис. тонн на рік).

Отже, ми  здатні  цілковито задовольнити імпортну потребу Малайзії в яблуках та грушах.  У 2015 році Україна експортувала яблука за ціною 218 доларів за тонну, що у чотири – п’ять  разів нижче цін, за якими їх закуповувала Малайзія на світовому ринку.

Аналогічна ситуація і відносно груш. Виробництво їх в Україні становить 171 тис. тонн, а експортні ціни у 2015 році були на рівні 164 доларів за тонну, що  у  чотири – п’ять  разів нижчі, ніж на імпортовані в Малайзію груші.

Зараз торгівля фруктами між Україною та Малайзією дуже млява. За 2015 рік ми взагалі нічого не експортували, а ввезли різних екзотичних фруктів на суму 19 тис. дол. США.

Прес-служба глави держави цитує  малайзійське прислів’я: «Гни бамбук, поки він паросток – зелений і росте».  Отже, прийшов час і українськім садівникам скористатися нагодою, щоб відкрити для себе новий ринок в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.