Стан галузі українського садівництва

3819

Україна відома у світі, як один з провідних виробників та експортерів агропродовольчої продукції. Проте, найчастіше, це стосується лише зернових та олійних культур, адже Україна є найбільшим у світі виробником соняшникової олії. Вигідне географічне положення та сприятливі природно-кліматичні умови дають змогу вирощувати не лише вищезгадані культури. Україна має всі умови і для вирощування  плодово-ягідних культур. Потенціал України у даній галузі сільського господарства є надзвичайно великим.

Враховуючи, що за останньою інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, розвиток садівничої та ягідної галузей є одними пріоритетних напрямків для держави.

За даними Держгеокадастру, станом на 1 січня 2016 року в Україні під садами знаходиться  727,2 тис. га, з них 206,0 тис. га займають плодоягідні насадження у плодоносному віці.

Товарна структура виробництва плодів і ягід в Україні налічує 15 основних позицій.

  • За обсягами виробництва домінують зерняткові, а саме яблука: за даними Державної служби статистики, валовий збір яблук у 2015 році склав 1,18 млн тонн.
  • Кісточкові плоди в структурі виробництва плодоягідної продукції представлені, в першу чергу, вишнями і сливами, менше вирощується черешень, абрикосів та персиків. Загальний збір кісточкових у 2015 році – 548 тис. тонн.
  • Серед ягід перше місце та більшу половину обсягів займали полуниці і суниці – 64 тис. тонн, решта у 2015 році припадала на малину, смородину та аґрус.
  • Практично весь урожай горіхоплідних культур у 2015 році був сформований волоським горіхом – 115 тис. тонн.

Загальний обсяг експорту плодоягідної продукції склав майже 100 тис. тонн на суму 154 млн дол. США. Визначальними експортними позиціями України є лущені та нелущені волоські горіхи, свіжі яблука, чорниця та лохина, перероблена плодоягідна продукція (переважно заморожені ягоди).

Це свідчить про те, що за належного фінансування, садівнича галузь може бути надзвичайно функціональною та прибутковою. Якщо держава приділятиме достатньо уваги і створить адекватні умови для роботи галузі, Україна зможе вийти на світовий ринок, як провідний експортер плодово-ягідних культур.