Програма “Шкільне яблуко”- необхідні вітаміни для школярів щодня

2143

Пам’ятаєте це британське прислів’я: «An apple a day keeps the doctor away» – «Яблуко щодня і лікар вам не потрібен»? Ми переконані у його достовірності, тому саме за ініціативи Асоціації, на початку листопада 2018 року, народний депутат України Андрій Вадатурський презентував освітянам Баштанської міської ради та району пілотний проект «Шкільне яблуко». 

Ідея пілотного проекту дуже проста – додати корисних речовин та вітамінів для дитячого організму в зимовий період вірусних захворювань. Проект стартував в межах Баштанського району. Загальна кількість учнів на території ОТГ – 2423, на території району – 1487. Тобто 3910 школярів смакували яблука щодня протягом місяця.

Ідея проекту виникла не на порожньому місці, а після аналізу медичних досліджень, про які розповіла в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Так, Національний інститут здоров’я США провів дослідження з 8400 волонтерами, 10% з яких їли яблука щодня протягом року. Цим 10% волонтерів майже не знадобилося жодних медикаментів продовж року. Так, крім вмісту вітамінів С, В1, В2, Р, Е, яблука також мають фітонциди, які активно впливають на збудників небезпечних інфекцій, грипу А. Також цей продукт є вкрай корисним, більше того, фактично, безвідходним.

Ідею цього проекту підтримали: міський голова Баштанської міської ради Іван Рубський, начальники відділів освіти, молоді та спорту міської та районної рад Ганна Зеркаліна та Олена Бєлова, а також директори Баштанських опорних закладів загальної середньої освіти № 1 та № 2 Олександр Бабін та Галина Гавва,  і Баштанської гімназії Світлана Гапішко.

Не треба зайвий раз доводити, що раціональне харчування є визначальною умовою формування здоров’я та високої працездатності й активності школярів. Саме в школі людина, без перебільшення, формує звичку у культурі споживання та вирішує для себе: що таке здорове харчування та наскільки корисна їжа визначає якість нашого життя.

В період авітамінозу, існує гостра потреба в підтриманні дитячого організму додатковою порцією вітамінів. Як джерело вітамінів Асоціація запропонувала обрати саме яблука, оскільки це натуральний і гіпоалергенний продукт, природний для нашого регіону. Однак, загальноосвітніми навчальними закладами в Україні не передбачено закупівлі яблук. Впровадження пілотного проекту «Шкільне яблуко» забезпечило дітей вітамінами та заохотило школярів до здорового харчування, сприяло виробництву екологічно чистих фруктів та й  розвитку садівництва в цілому.