Перші результати державної підтримки садівників у 2018 році

1445

З часу заснування одним зі стратегічних напрямків діяльності Асоціації «УКРСАДПРОМ» є створення сприятливих умов для розвитку українського садівництва, зокрема, й шляхом представництва інтересів українських садівників в органах державної влади та захист їх інтересів.

За підтримки народних депутатів та спільно із керівництвом профільного міністерства, Асоціації вдалось довести ефективність і необхідність відновлення державної підтримки садівників, яка у 2017 році склала 75 млн. грн, а з 2018 року збільшилася до 300 млн. грн.

З часу відновлення програми держпідтримки Асоціація «УКРСАДПРОМ» активно інформує своїх членів про обсяги та порядок отримання підтримки, надає консультації та допомагає формувати і заповнювати пакет документів. Крім того, представник Асоціації є членом комісії Міністерства агарної політики та продовольства України з питань державної підтримки розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства з правом дорадчого голосу, що дозволяє слідкувати за об’єктивністю рішень, що приймає комісія.

12 липня п.р. відбулося засідання комісії щодо розподілу коштів за програмою держпідтримки, на якому розглядалися заявки від садівників-фермерів, подані, згідно з Порядком розподілу коштів, до 20 червня п.р. Відповідно до Наказу МінАПП №131 від 12.03.2018 «Про визначення напрямків державної підтримки розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства на 2018 рік», пріоритетним напрямком державної підтримки у садівництві визначено відшкодування вартості садивного матеріалу. 56 фермерів, які обробляють від 10 до 200 га плодово-ягідних насаджень, що звернулись до Міністерства з заявами про компенсацію нових насаджень отримали позитивне рішення і вже 10 серпня першим заступником міністра аграрної політики України Максимом Мартинюком було підписано наказ №380, за яким наразі перераховуються розподілені кошти державної підтримки на загальну суму більше 72 млн. грн.

У свою чергу, Асоціація «УКРСАДПРОМ» фіксує надзвичайно високий попит з боку садівників на отримання держпідтримки, пік якого припаде на сезон осінньої закладки насаджень. Тому вже сьогодні зрозуміло, що попит садівників значно перевищить пропозицію існуючої підтримки.

Відтак, відповідно до рішення Ради Асоціації «УКРСАДПРОМ» від 11 серпня п.р., було направлено звернення до МінАПП та Кабміну щодо розширення списку пріоритетних напрямків державної підтримки, додавши статті, пов’язані зі зберіганням та передпродажною підготовкою вирощеної продукції, а також до кінця поточного року збільшити обсяги фінансування програми для задоволення попиту садівників-фермерів та забезпечення розвитку українського садівництва з урахуванням його технологічних особливостей.

Враховуючи високий попит з боку садівників на участь у програмі підтримки та успішну її реалізацію у поточному році, а також необхідність залучення в галузь сучасних технологій і забезпечення її сталого розвитку, Асоціація «УКРСАДПРОМ» пропонує також значно збільшити обсяг фінансування програми на 2019 рік для забезпечення швидкого впровадження потужностей зберігання та передпродажної підготовки українських фруктів та ягід.