Імунні сорти яблуні в українських садах

3035
Щоби яблука, отримані з садів на основі імунних сортів яблуні, підкорили український ринок, потрібна інформаційна кампанія, яка розповість споживачеві про користь такої продукції для здоров’я. Держава ж своєю чергою має посприяти офіційній реєстрації таких сортів в Україні.
Дмитро Кобринський, спеціально для ukrsadprom.org

Ця історія розпочалася п’ять років тому і мала би стати прикладом успішної співпраці України з ЄС, запровадження нових сортів і прибутковим бізнесом для розсадників, садівників і переробників сільськогосподарської продукції…

8 січня 2016 року в Генеральному консульстві України в Гамбурзі відбувся круглий стіл: «Німецько-українська співпраця в харчовій промисловості», у якому взяли участь і представники Асоціації «Укрсадпром». Вони озвучили бажання українських садоводів — членів Асоціації постачати свою свіжу і перероблену продукцію на ринок Німеччини, задекларував їхню готовність забезпечити високі стандарти якості продукції та її відповідність сучасним світовим стандартам. Одним із результатів цього круглого столу й стала готовність німецького Інституту сортових досліджень плодових культур (Institute for Breeding Research on Fruit Crops) до співпраці з українськими партнерами. Уже 5 жовтня 2016 року українська делегація в складі заступника голови Асоціації «Укрсадпром» Олександра Матвійця та представників ФГ «Надія сад» із Закарпаття відвідала згаданий інститут, де було укладено ліцензійну угоду на право розмноження садивного матеріалу імунних сортів.

Плоди імунного сорту яблуні Rea Gold, Institute for Breeding Research on Fruit Crops
Плоди імунного сорту яблуні Rea Gold на виставці в Institute for Breeding Research on Fruit Crops

Минуло кілька років і садивний матеріал імунних сортів був підготований для українського ринку. Але… От про ці «але» ми й поговоримо з Олександром Сиротенком — головним агрономом ФГ «Надія сад», Людмилою Шевчук — завідуючою лабораторії післязбиральної якості плодово-ягідної продукції Інституту садівництва НААНУ, Іриною Заморською — завідуючою кафедрою технологій харчових продуктів Уманського національного університету садівництва, Олександром Матвійцем — головою Асоціації «Укрсадпром» та з Катериною Доктор — директором з маркетингу та інновацій плодорозсадника ДП «Голланд Плант Україна».

— Олександре Васильовичу, — звертаємося ми до пана Сиротенка, — як з’явилася ідея розмноження цих сортів у вашому господарстві і на якому етапі зараз цей проект?

— До нас звернулася одна солідна компанія, що хотіла посадити 100 гектарів саду на основі імунних, сортів стійких до парші сортів яблуні. А ми перед тим були в Німеччині і дізналися, що в Дрездені є інститут, який займається саме імунними сортами, і що в них є саме такі сорти, які відповідають вимогам наших потенційних замовників. Ми поїхали в Німеччину, щоб подивилися на 10–15 імунних сортів, які були в них у наявності, визначилися з формою і кольором плодів та вибрали чотири сорти. Це Rea Gold, Rea Аgata, Rea Bellina, Rea Kadis. У сорту Rea Gold забарвлення дозрілих яблук зелене, усі решта сортів мають червоні плоди. Ці сорти майже не хворіють паршею і на 75–80% стійкі до борошнистої роси, тобто витрат на виробництво цих сортів значно менше в частині використання фунгіцидів, тому ми вирішили з ними працювати.

імунний сорт яблуні Rea Gold
Плодоношення десертного імунного сорту яблуні Rea Gold

Ми уклали ліцензійну угоду з дрезденським інститутом, придбали 20 саджанців і за умовами договору мали їх розмножувати. Це було в 2017 році і сьогодні ми вже маємо по 200–250 рослин кожного з сортів але, на жаль, на цьому процес зупинився чи, скажемо так, загальмував… А вирощені нами саджанці районовані для всієї України, український клімат їм навіть краще підходить, аніж німецький. І ми бачимо, що вони справді стійкі до хвороб, як і зазначали німецькі селекціонери. Щодо смакових якостей, то тут у споживачів бувають різні смаки — усі ці сорти десертні, з кислинкою, вони не дуже солодкі. А от щодо вигляду плодів, то Rea Gold це ранній літній сорт, він подібний до популярних на сьогодні сортів, а Rea Аgata і Rea Bellina мають дещо плескаті плоди, а зараз є мода на сорти з довгастими плодами. Це те, що стосується їх вживання як десертних, а якщо ми говоримо про переробку, то у них є додаткові плюси: це збалансований кисло-солодкий смак, тривалий термін зберігання, особливо це стосується сорту Rea Kadis — у холодильнику він може зберігатися 4–5 місяців. І дуже важливо, що зараз настає час, коли людина хоче мати екологічно чисту продукцію, а саме ці сорти набагато екологічні і чистіші за рахунок того, що у їхніх насадженнях було проведене менше хімічних обробок, і ці обробки — лише на ранніх стадіях. Саме такі сорти, отримані в інституті за допомогою традиційної селекції, тобто без генетичних модифікацій, і є дуже важливим кроком до отримання екологічно чистої продукції. Безумовно, що сади для цього слід посадити на чисті ґрунти і вирощувати за спеціальною екологічною технологією. І очевидно, що на імунні сорти мав би бути попит, але як свідчить практика, споживачів і торгових посередників ще треба знайомити з цими сортами і привчати до них.

— Так хто, на Вашу думку, заважає розповсюдженню цих сортів в Україні?

— Я не думаю, що хтось заважає… Є певні обставини… По-перше, ринок яблук в Україні перенасичений. По-друге, є вже традиційні сорти, до споживання яких покупець готовий і налаштований… Проте окрім як виростити саджанці, треба ще й офіційно зареєструвати ці сорти. Ми звернулися до нашого Міністерства, і цей процес реєстрації тягнеться ось уже кілька років. Ми подаємо документи, нам їх повертають, нібито зі знайденими помилками, ми знову подаємо, нам знову повертають…

Ви вважаєте, що це серйозні перешкоди?

— На мій погляд, якщо буде попит на імунні сорти, то і проблему реєстрації з часом буде вирішено. А задля збільшення попиту, я вважаю, їх треба популяризувати, наголошуючи на тих позитивних сторонах, про які ми говорили — на екологічності, меншій потребі в обробці, відповідності сучасному запиту на чисту продукцію.

Отже, перші кроки на українській землі імунних сортів, завезених з Німеччини, пройшли в ФГ «Надія сад», а після отримання першого врожаю яблука потрапили в лабораторію, де їхні характеристики досліджували українські науковці.

І наступна наша співбесідниця — доктор с.-г. наук. Людмила Миколаївна Шевчук, завідуюча лабораторії післязбиральної якості плодово-ягідної продукції Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України.

Людмило Миколаївно, наскільки я знаю, ваша лабораторія досліджувала імунні сорти яблук як загалом, так зокрема й сорти, які фермерське господарство «Надія сад» закупило в Німеччині для розповсюдження в Україні. Що Ви можете сказати про ці сорти?

Михайло Фединець, Олександр Сиротенко, Людмила Шевчук, Fresh Business Expo-2021
Михайло Фединець — засновник, та Олександр Сиротенко — головний агроном розсадника ФГ «Надія сад» та Людмила Шевчук — завідуюча лабораторії післязбиральної якості плодово-ягідної продукції Інституту садівництва НААНУ на стенді Асоціації «Укрсадпром» під час виставки виставки Fresh Business Expo-2021, 30 листопада — 2 грудня 2021 року.

— Загалом ми виконали чимало досліджень імунних сортів, а в інституту є й імунні сорти власної селекції. Імунні сорти, якщо їх порівнювати з тими сортами, які вирощуються в Україні, які експортуються, у цілому поступаються їм смаковими якостями своїх плодів. І це зрозуміло, адже селекцію цих сортів було спрямовано на їх імунність, тобто стійкість до хвороб, а не на накопичення смакового букету. Однак є певні сорти, які все ж таки мають і гарний смак, і добру лежкість, якщо це пізні сорти. Ну і звісно імунність. Зокрема, саме такий був перший сорт, представлений ФГ «Надія сад» — з тих, які ми досліджували. Це були яблука зеленого забарвлення, згодом основне покриття плодів стало жовтим. Плоди цього сорту мають збалансований смак і є соковитими, їхній цукрово-кислотний індекс відмінний й сягає 20. Це свідчить про те, що яблука цього сорту можуть бути придатними для виробництва продукції натуральних видів переробки, тобто без додавання будь-яких консервантів. У цього сорту і пектинова складова дуже непогана, тобто, ці яблука можна також використовувати і для приготування дитячого пюре та желейних продуктів, і для натуральних пастил. Крім того, вони є досить великими — понад 80 мм в діаметрі. У другого сорту смак плодів посередній, але їхні біохімічні показники свідчать, що вони є якісною сировиною для переробної галузі. Загалом, перший сорт виграє порівняно з багатьма іншими імунними сортами, які ми досліджували, і його можна використовувати як для переробки, так і для безпосереднього споживання.

У таблиці представлені результати нашого дослідження — якісні характеристики плодів імунних сортів яблуні.

Якщо говорити про імунні сорти більш широко, то варто згадати сорт української селекції Скіфське золото. Це сорт раннього терміну достигання, його споживання обмежується листопадом, хоча нині за добрих умов він може зберігатися і до травня. Цей сорт є лідером серед імунних сортів і за смаковими якостями, і за врожайністю. Інші сорти української селекції, які ми досліджували — це пізньозимові, їхні плоди мають темне забарвлення і спрямовані на десертне споживання, для переробки вони меншою мірою призначені і їх не можна порівнювати зі Скіфським золотом. Хоча і у них є як свої плюси, так і мінуси, у смаку та тривалості зберігання.

Якою мірою українські садівники цікавляться імунними сортами та їхніми саджанцями, чи все ж таки смакові якості звичайних яблук переважають в їх виборі?

— Переважає те, що хоче покупець. Якщо за кордоном покупець хоче купувати яблука певного сорту, які тяжко вирощувати, бо рослини цього сорту дуже примхливі і їх уражає безліч хвороб, а плоди погано зберігаються, однак при цьому соковиті і смачні, то він їх і буде купувати, а виробник відповідно має постачати саме такі яблука на ринок. Оскільки наші виробники мусять орієнтуватися на експорт, бо внутрішній ринок яблук обмежений, то й враховують потреби такого покупця і закладають сади, наприклад сортами групи Джонаголд. Що ж до імунних сортів, то це в першу чергу сировинні сорти, їх перевага в тому, що вони не вражаються паршою, борошнистою росою і дають високі врожаї. Тому, справді, імунні сорти були б знахідкою для тих садівників, у яких є виробничі потужності для переробки сировини, зокрема, для виготовлення соків. А садівникам, які займаються експортом, усе ж таки поки що варто орієнтуватися на інші сорти — на ті, які споживають за кордоном.

А наскільки виробників цікавить те, що імунні сорти більш корисні для здоров’я, у першу чергу зважаючи на меншу кількість обробок саду? Чи для українського ринку цей чинник ще не дуже вагомим?

— Зараз у світі існує тенденція переходу на здорове харчування, успішні і заможні категорії споживачів прагнуть, щоби їхня їжа була корисною і здоровою — щоби наприклад у фруктах були відсутні залишки обробок хімічними речовинами. Органічне землеробство і зокрема органічне садівництво набувають популярності, і ми знаємо, що органічна продукція набагато дорожча і набагато корисніша. З цієї точки зору імунні сорти безумовно мають перевагу. Та мені здається, що в Україні виростити багаторічні насадження за органічними технологіями поки що важкувато. А за кордоном є великі маркети органічної продукції, там стоять піддони плодів, вирощених за органічною технологією яблук, і там не може бути підробки. У нас ця тенденція теж існує, але поки що процес іде дуже повільно. Зрозуміло, що без імунних сортів не можна створити органічний сад, але населення це ще має зрозуміти. Кожен з нас має усвідомити, що це дуже корисно не тільки для здоров’я, а й для екології та для суспільства. Нехай це яблуко за смаком чимось поступається Джонаголду, який треба обробити багато разів, але це корисно для організму людини, для екосистеми і для нашого майбутнього. В українському садівництві вже є тенденція вирощувати органічну малину і лохину. Це простіше, якщо порівнювати з деревними плодовими культурами, однак колись настане час і для закладання органічних садів яблуні. Проте щоби це сталося нам ще доведеться попрацювати. Я вже й бачила в магазинах яблука з наклейкою Organic, не можу сказати, чи це були українські чи імпортні сорти, але так чи інакше, це означає, що і наш споживач вже починає звертати увагу на органічну продукцію, а відповідно з’являється більше шансів і для появи на ринку імунних сортів.

Плід імунного сорту яблуні Rea Gold
Плід імунного сорту яблуні Rea Gold на вагах

Наступна наша співбесідниця — доктор технічних наук, професор Ірина Леонідівна Заморська, завідуюча кафедрою технологій харчових продуктів Уманського національного університету садівництва.

В Уманському національному університеті садівництва на ввіреній вам кафедрі здійснювали органолептичну оцінку, визначали деякі показники хімічного складу і придатність яблук сорту Rea Bellina до переробки. Яка ж якість плодів цього сорту?

— Перш за все слід відмітити відмінні десертні властивості яблук сорту Rea Bellina — за рахунок привабливого забарвлення, збалансованого смаку з гармонійним поєднанням цукрів і титрованих кислот, високою соковитістю, що за нашими даними сягає понад 80%. Уміст розчинних сухих речовин у плодах становив 15,6% за невисокого вмісту титрованих кислот — 0,32% та значного умісту пектинових речовин.

Завдяки високій соковитості яблука цього сорту придатні для виробництва соків, а за рахунок доброї здатності до желювання їх можна використовувати для виробництва пюре, повидла, конфітюру, желейних продуктів, пастили тощо.

Як бачимо, багато в чому думки садівників і науковців щодо імунних сортів є подібними. Задля того, щоби поглянути на проблеми ще під одним кутом зору, долучаємо до розмови голову Асоціації «Укрсадпром» Олександра Матвійця. Саме Асоціація, як ми знаємо, була одним з ініціаторів українсько-німецької співпраці щодо завезення німецьких саджанців імунних сортів у розсадник поблизу Ужгорода.

Олександре Григоровичу, що сталося з цими чотирма сортами, їх реєстрацією і взагалі, як відбувається в Україні реєстрація нових сортів?

Михайло Онофрійчук, Олександр Матвієць, Михайло Фединець, Богдан Білик, Володимир Білик
Обговорення перспектив закладання саду яблуні імунними сортами. На фото Михайло Онофрійчук — директор ПАТ «Жорнище», Олександр Матвієць — голова асоціації «Укрсадпром», Михайло Фединець ( ФГ «Надія сад»), Богдан і Володимир Білики (ПАТ «Жорнище»)

— На сьогодні, на жаль, ці сорти ще не зареєстровані. Хоча і ФГ «Надія сад», і Асоціація доклали багато зусиль задля цього. Нещодавно був отриманий висновок Інституту садівництва НААН України. Зокрема, від лабораторії післязбиральної якості плодово-ягідної продукції цього інституту. От про що там йдеться щодо двох імунних сортів:

Висновок: плоди яблуні (зразок №1) мають ЦКІ на рівні 25, що свідчить про відмінну збалансованість смаку та їх придатність для виготовлення натуральних видів переробки (соки, пюре, сушіння). Добра желейна здатність плодів цього сорту підтверджена високим відсотком (87%) умісту нерозчинної фракції пектинів.

Висновок: плоди яблуні (зразок №2) мають ЦКІ на рівні 17. Яблука кислуваті на смак, можуть бути використані для натуральних видів переробки, зокрема, як підсилювачі смаку у купажах з плодами, які містять незначну кількість титрованих кислот. Високий відсоток (90%) умісту нерозчинної фракції пектинів та невисокий ЦКІ (17) свідчать про їх придатність для виготовлення желейних продуктів.

Дякуємо, саме про ці висновки нашій редакції вже розповіла завідуюча Лабораторії Людмила Шевчук, але, я так розумію, цих висновків недостатньо для реєстрації сортів у Держреєстрі?

— Саме так. Бо реєстрацією займається інший інститут — Український інститут експертизи сортів рослин (УІЕСР). Він, як зазначено на його сайті, є «базовою науково-дослідною установою з проведення комплексу польових і лабораторних досліджень з науково-технічної експертизи сортів рослин в Україні, а також уповноваженою установою щодо проведення ділянкового (ґрунтового) та лабораторного сортового контролю».

І от з ним ми ведемо листування вже кілька років і воно поки що не дало позитивного результату…

А на якому етапі зараз це питання? І в чому полягає проблема?

— Є кілька складових: одна — це загальноукраїнська забюрократизованість подібних процедур, а друга — це оцей конкретний випадок. Тут і зміна керівництва цього Інституту, яка на певний час призупинила вирішення питання, і незрозумілі вимоги, які ставить цей Інститут перед господарствами, наприклад, надання зразків саджанців для висадки їх у Сумському розсаднику Інституту… Для чого? Що і як там будуть з ними робити? Тим більше, уже існують висновки Інституту садівництва, які їхня лабораторія зробила, не вимагаючи саджанців…

Є й ще одна проблема, яка має бути вирішена на державному рівні. У світі є сорти традиційні, так звані сорти суспільного надбання, які не мали б потребувати додаткових реєстрацій в Україні, на них вже немає обмежень, пов’язаних з авторським правом. Але і ці сорти, і нові, на які селекціонери мають отримувати роялті за кожен саджанець, в Україні мають проходити одну й ту ж процедуру реєстрації. Змінити цей регламент — це один з кроків по узгодженню українського законодавства з європейським. І от ми на рівні комунікацій Асоціації з Аграрним Комітетом Верховної ради, з Міністерством аграрної політики та продовольства України зараз намагаємося ці питання вирішити…

А які взагалі, на Вашу думку, перспективи імунних сортів в Україні?

— Я впевнений, що за ними майбутнє. Бо вони і економічно більш вигідні для аграріїв, а значить, і для споживача, а головне, вони більш екологічні і тому більш придатні, зокрема, для використання у виготовленні дитячого харчування.

За рекомендацією Олександра Матвійця ми звернулися до спеціалістів ДП «Голланд Плант Україна» — розсадника плодових та енергетичних культур, розташованого у Закарпатській області. Ця компанія є лідером у виробництві високоякісних саджанців, як стійких до хвороб сортів, так і звичайних сортів яблуні, вишні, сливи, черешні та абрикоси. А головне, «Голланд Плант Україна» є власником виняткових прав на виробництво та продаж в Україні саджанців цілої низки ліцензійних, стійких до хвороб десертних сортів яблуні.

Катерина Доктор, директор з маркетингу та інновацій плодорозсадника ДП «Голланд Плант Україна» розповіла нам про імунні сорти яблуні, що їх саджанці вирощує плодорозсадник.

— Останні кілька років робота фахівців плодорозсадника зосереджена на розвитку в Україні вирощування яблук за допомогою імунних сортів яблуні. Європейські садівники вже давно визнали значення і переваги такої продукції, тож розвивають діяльність у цьому напрямку. А в Україні існує точка зору, з якою ми успішно боремося ось вже майже 10 років — що резистентні сорти — ті, які дають суто технічні і кислі за смаком плоди. Це тому, що перші імунні сорти німецької селекції, які з’явилися в Україні, мали саме такі плоди. Їх вирощували для подальшої переробки, і тому в тих, хто ці сорти тоді вирощував і переробляв, склався стереотип, мовляв у імунних сортів яблуні яблуко обов’язково кисле і придатне лише для переробки. Тому нашу рекламну кампанію, яка супроводжувалася дегустаціями, ми спрямували саме на те, щоби довести, що в Європі та світі існують і десертні імунні  сорти (інша назва — резистентні сорти). Наш плодорозсадник першим в Україні понад 10 років тому зареєстрував десертні імунні сорти яблуні чеської селекції. Власником цих сортів є Інститут експериментальної ботаніки, який розташовано неподалік Праги. Це столові сорти, у їхніх плодів високий рівень brix, високий уміст цукру у соці, ці яблука дуже добре зберігаються. Мова про жовті сорти Луна, Оріон, Сіріус, які ми зареєстрували. Вони є похідними від Голдену, але набагато смачніші і солодші, тому й дуже популярні серед виробників плодової продукції. Крім того, вони можуть у холодильному фруктосховищі зберігатися досить тривалий час, зокрема плоди сорту Луна здатні не втрачаючи товарних якостей зберігатися до травня-червня. І ми потроху привчили українських товаровиробників до цих сортів, і тепер у кожній області є сади з резистентними сортами яблуні. Усі ці сорти охороняються правами інтелектуальної власності, торговою маркою, а це трохи незвично для українських садівників, але ми їм щепимо європейські норми ведення бізнесу і повагу до інтелектуальної власності. І популярність резистентних сортів зростає, адже садівники бачать, що їхні рослини набагато менше хворіють, потребують значно менше циклів обробки хімічними засобами захисту та завдяки цьому набагато краще підходять для органічного садівництва.

А які є проблеми з реєстрацією цих сортів в Україні і як ви їх вирішуєте?

— Ми зареєстрували вже не один сорт, тому можна сказати, що вже набили на цьому руку, але справді, в Україні ця процедура є досить тривалою — реєстрація одного сорту займає півтора-два роки. Доводиться готувати і переклади з іноземних мов, потрібні й витребування певних документів від власників сортів… І терміни, і порядок реєстрації, і перелік необхідних паперів дуже дивував наших європейських партнерів — у них це все набагато простіше…

А що це за програма «Натуральне Яблуко БІО» і як у ній представлені резистентні сорти?

— Наш плодорозсадник активно розвиває органічний напрямок, а саме, програму «Натуральне Яблуко БІО». На сьогодні наш плодорозсадник вирощує близько пів мільйона саджанців щорічно, що робить нас лідерами в цьому сегменті. Компанія постійно розширює спектр своїх послуг. Від 2012 року в Україні активно розвивається програма «Натуральне яблуко®». Це п’ять резистентних, ліцензованих десертних сортів яблуні, які підходять як для органічного, так і для інтегрованого та звичайного вирощування. У рамках цієї програми «Голланд Плант» виробляє саджанці яблуні таких сортів: Луна®, Розелла®, Оріон®, Ред Топаз®, Сіріус®. Плодам цих сортів властива висока стійкість до хвороб, відмінний смак, хороша лежкість. Резистентність сортів до такої хвороби як парша дозволяє виробникам плодів скоротити у садах обсяги внесення засобів захисту рослин. Однак крім сортів програми «Натуральне Яблуко®», плодорозсадник пропонує своїм партнерам також широку палітру інших, стійких до хвороб сортів яблуні.

Підсумовуючи короткий аналіз проблеми вирощування імунних сортів яблуні в Україні, їх популярності, корисності, нюансів реєстрації, можемо зазначити, що українська садівнича галузь перебуває на початку розвитку органічного садівництва і впровадження імунних сортів. Є певні позитивні моменти: усвідомлення як садівниками, так і науковцями потреби в популяризації імунних сортів серед споживачів, переробників і трейдерів — як сортів, плоди яких зазнають меншої кількості хімічних обробок, а отже є кориснішими для здоров’я. Крім того налагоджено контакти з європейськими науковцями і селекціонерами, що дозволяє на прикладі садівництва побачити позитивні можливості співпраці з ЄС, де задіяні і наукова, і виробнича, і торгівельна складові. Бачимо, що є питання і до держави, зокрема, це стосується необґрунтованої тривалості і складності процедур реєстрації сортів в Україні. І, безумовно, якщо б держава більш активно сприяла розвитку органічного землеробства і ринку органічної продукції, то і імунні сорти скоріше б укорінилися в українських садах.

Rea Bellina and Rea Kadis
Плоди імунних сортів яблуні Rea Bellina та Rea Kadis

Від автора: Будемо сподіватися, що і ці чотири сорти — Rea Gold, Rea Аgata, Rea Bellina, Rea Kadis, Rea Gold будуть протягом найближчого часу зареєстровані, саджанці придбають господарства, а яблука, такі стиглі і яскраві, як на фото, а крім того — екологічні, смачні і корисні, — зможуть потрапити до споживача.

Асоціація «Укрсадпром» запрошує товаровиробників плодів імунних сортів яблуні поділитися своїм досвідом з вирощування та реалізації цієї плодової продукції.